Миа, ти вече си била в отпуск по майчинство, стига толкова, сега сестра ми ражда, трябва да помогна на Ида, така че иди на работа. Сключих сделка: Ида ще седи със сина ни, – съвсем сериозно ми го каза съпругът ми Фред.

Накратко казано, съпругът ми Фред ме кара спешно да изляза в отпуск по майчинство, защото сестра му Ида, която сега очаква бебе, има нужда от помощ.

– Миа, ти вече си била в отпуск по майчинство, това е достатъчно, сега сестра ми е бременна, трябва да помогна на Ида, така че ела на работа. Сключих сделка: Ида ще седи със сина ни, – съвсем сериозно ми го каза съпругът ми Фред.

Бях просто в ступор от такова предложение. Той смята, че спешно трябва да изляза в отпуск по майчинство, защото в противен случай няма да може да помогне на сестра си, която скоро ще роди второ дете. А това, че искам да се насладя на майчинството колкото се може повече, тъй като това е първото ми дете, не интересува любимия ми. Освен това Фред казва, че мисля само за себе си.

Родих сина си преди една година. Излязох в отпуск по майчинство от нормалната си работа, там ме чакат, но не бързат да си тръгват. Веднага предупредих всички, че ще остана с детето докрай, до тригодишна възраст. Дълго време се подготвяхме за бебето и аз се наслаждавах на майчинството. Мислех за второ дете, но сега не знам. Сега не знам изобщо нищо, дори се съмнявам, че бракът ни има бъдеще.

Когато излязох в отпуск по майчинство, бяхме изчислили всичко и ни стигаше за всичко. Нямаме ипотека, нямаме и заеми, така че доходите на съпруга ми бяха напълно достатъчни за семейството ни. Но внезапно се появи фактор Х – сестрата на съпруга ми Ида.

Не общувахме с нея, защото тя винаги ме е отблъсквала с инфантилността и безпомощността си. Изглежда умна, но просто си беше избрала удобен модел на поведение. Доскоро тя имаше съпруг, от когото имаше дете. Те не се ожениха, защото: “ами какво ще промени този печат в паспорта ти”. Детето има тире в графата баща, Ида е самотна майка. Е, живяха и живяха, не се докоснаха до нас. Аз вече бях в отпуск по майчинство със сина си, когато мъжът ми каза, че отново ще става чичо. Сестра ми отново е бременна! Добре и хубаво, нека растат здрави.

Е, наскоро съпругът на Ида замина в неизвестна посока и я остави бременна в петия месец с двегодишно дете на ръце. Красиво ли е то? Да, красива е. Свекървата, разбира се, се втурнала да помага на дъщеря си. Взела я да живее при нея, храни я, дава ѝ вода. Но заплатата ѝ не е много богата, а има още две усти за изхранване с перспективата за трето. Съпругът ми също беше принуден да се присъедини към това безобразие.

Никой не ме е питал, но и аз не съм устройвала конфликти. Трябваше да помогна. Имахме достатъчно пари. А онзи ден Фред ми каза, че е изчислил и е стигнал до извода, че трябва да изляза в отпуск по майчинство.

– Не мога да нося всичко сама, а и сестра ми има нужда от помощ. Тя е сама с две деца. А майка ми не е силна. И така, говорих с нея, Ида ще седи със сина ни, все пак ще гледа деца, а ние ще й плащаме за това. Ти ще излезеш от отпуска по майчинство, ще печелиш нормално. Предложението е на ръба на гениалността.

– И защо трябва да хвърлям малкото си дете на чужда леля, за да угодя на сестра ти и да се вкарам в ярема? Нали съм направила дете заради нея, за да се отплащам така?” Бях ядосана.

– Ние сме семейство, те са мои роднини, трябва да си помагаме – каза той.

– Но аз не си спомням майка ти или сестра ти да са ни помагали с нещо! Нарекоха ме егоистка, която не иска да разбере никого, освен себе си. Позволете ми да предложа друг вариант: сестра ви ще ражда всяка седмица. Нека майка ти излезе в отпуск по майчинство, а Ида да отиде на работа. Какво ще кажете за това?

– Какво ще печели там? Тя няма нито умна професия, нито опит. Няма да може да се сравнява с твоята заплата!” – Фред ми обясни, сякаш е напълно наивен или пък си мисли, че аз съм такава.

А аз не разбирам и не смятам да мисля защо трябва да влача сестра му и да се отърва от законно спечеления декрет. Поставям Фред пред свършен факт, че нямам намерение да ходя никъде. Нямам нужда от него. А ако настоява, нека си събере нещата и да отиде при майка си да танцува под звуците на Ида. Апартаментът си е мой, получих го от баба ми, така че ще се справя някак си.

– А ти от какво ще живееш, ако си тръгна? – попита мъжът язвително.

– Майка ми ще остане с внука ми, а аз ще отида на работа. Но ще работя за себе си и за детето си, а не за сестра ти!

Фред, въртейки пръст в слепоочието си, каза, че не вижда разлика, ако изляза в отпуск по майчинство и по двата начина. Само в случай на неговия план няма да се караме и ще бъдем заедно. А на мен ми е все едно: той поставя своята Ида и нейните интереси над моите и на сина ни. И аз няма да приема неговите условия.

Струва ли си да спасявам семейството? Трябва да се посъветвам и с майка ми: Интересно ми е какво ще каже тя за всичко това.

Rate article
Миа, ти вече си била в отпуск по майчинство, стига толкова, сега сестра ми ражда, трябва да помогна на Ида, така че иди на работа. Сключих сделка: Ида ще седи със сина ни, – съвсем сериозно ми го каза съпругът ми Фред.