Когато баща ми почина, мащехата ми ме прибра от сиропиталището.

Когато бях малка, имах пълно и щастливо семейство. Бяхме трима: аз, мама и татко. Но се случи нещо непредсказуемо. Мама се озова в болница. Скоро тя напусна този свят. А татко започна да пие. Опитваше се толкова много да се справи с мъката си.

Хладилникът често беше празен. Ходех на училище мръсна и гладна.

Престанах да уча и да се срещам с други деца. Съседите виждаха това. Те съобщиха за това на органите за социално подпомагане. Те искаха да отнемат родителските права на баща ми. Но той ги убеди да не го правят. Те се съгласиха, но казаха, че ще дойдат отново след един месец.

След посещението на социалните работници татко отиде направо да пазарува. След това се прибрахме заедно. Оттогава баща ми вече не пиеше алкохол.

Един ден баща ми каза, че трябва да ме запознае с една жена. Не можех да разбера – нима той вече не обича майка ни? Той каза, че наистина обича. Но така щяло да бъде по-добре за нас, защото тогава органите по грижите нямало да идват повече.
Така се запознах с леля Мария.

Посетихме я и тя ми хареса. Тя има син, който е с две години по-малък от мен. Станахме приятели. Когато се върнахме, казах на баща ми, че леля Мария е красива жена. Месец по-късно се преместихме при нея. Започнахме да наемаме собствен апартамент.

Животът ни се подобряваше. Но това не продължи дълго. Случи се още една трагедия. Друга загуба. Този път почина баща ми.

Три дни по-късно работниците по грижите отново дойдоха при нас. Заведоха ме в сиропиталището.
Леля Мария не ме забрави. Тя продължаваше да ме посещава и искаше да ме вземе обратно.

Тя събираше документи. Но това отне много време и аз престанах да вярвам, че този ден ще дойде. Един ден ме извикаха в кабинета на директора и ми казаха, че мога да се прибера у дома.

Леля Мария и брат ми ме чакаха на входа на сиропиталището.

Когато ги видях, не можах да сдържа сълзите си. Прегърнах ги силно и се разплаках. Бях щастлива, че отново съм със семейството си. Леля Мария се опита да ме утеши и аз ѝ казах:

-Мамо, благодаря ти, че ме върна у дома. Ще се погрижа никога да не съжаляваш за това!

Прибрах се вкъщи и започнах да ходя в старото училище.

***

Времето мина бързо. Завърших училище, отидох в университет и си намерих работа. Брат ми също се справя добре. Ние с него сме истински братя, макар и да не сме кръвници.

Ние пораснахме. Всеки от нас има собствено семейство. Но не забравяме майка си. Всеки уикенд идваме на гости и тя ни гощава с кнедли. Мама се разбира добре със съпругите ни. Те са като приятелки. Винаги ще благодаря на Бога, че имам мама Мария в живота си. Не знам къде щях да бъда и кой щях да бъда без нея.

 

Rate article
Когато баща ми почина, мащехата ми ме прибра от сиропиталището.