Майката си тръгнала и не се върнала. Момчето я чакаше до зори

Откакто бил бебе, Адам имал само майка си. Тя винаги е била до него. И нямаше никой друг. Бащата беше напуснал мама, преди да се роди.
Беше вечер. Мама каза, че отива да пазарува и ще се върне скоро. Малкият Адам обеща да бъде смел и да изчака мама.

Минаха един-два часа, а мама все още я нямаше. Момчето, което било само на пет години, се разплакало и за всеки случай отишло в спалнята, за да види дали мама е там. Но нея я нямало в спалнята. Нямаше ги и обувките ѝ.

Адам започнал да се страхува и отново се разплакал. И така той заспа.

Събуди се на слънчевата светлина, която падаше по диагонал върху креватчето му. Детето стана и отиде отново да търси майка си. При съседите момчето не отиде. Защото, според майка му, там живее един зъл чичо, който винаги е пиян. И който обича да спори. Адам се страхуваше от него.

Момчето излезе навън. Надяваше се, че ще намери майка си там. Минувачите не му обърнали внимание. Детето се уморило да търси и седнало на една пейка.

На нея седеше възрастна жена. Детето седнало и сълзите му потекли от само себе си. Възрастната жена погледнала детето и го попитала какво се е случило.

-Върви си вкъщи‖, казала тя, тъй като си помислила, че момчето просто се е раздразнило, и му дала една ябълка.

Детето продължи да търси. Възрастните, които срещаше по пътя си, не му обръщаха внимание. Всеки беше зает със собствените си дела.
Накрая Адам бил изключително уморен и заспал в парка. Настъпила вечерта. Детето било студено и гладно. Някой се обади в полицията. Така Адам се озовал в полицейския участък. А след това го отвели някъде другаде и го дали на някаква леля.

– Искам да видя майка си! – Адам отново заплака, надявайки се да я види. Но в стаята, в която го отведоха, нямаше майка.

Влязла друга леля, донесла дрехи и му помогнала да се преоблече. После го хвана за ръка и го поведе нанякъде. Той се озова сред деца като него. Мама също не беше тук!

Момчето се облегнало на стената и дълго стояло така зашеметено. Осъзнало, че майка му е някъде далеч и вероятно никога повече няма да дойде при него.

P.S. Мама беше блъсната от кола и почина вечерта, когато напусна къщата.

 

Rate article
Майката си тръгнала и не се върнала. Момчето я чакаше до зори