– Диана, изчакай. Диана се обърна към гласа. – О, пак си ти – каза тя равнодушно. – Защо винаги се мотаеш тук, не ти ли е омръзнало?

– Диана, почакай.

Диана се обърна към гласа; знаеше, че Сам я чака отново на пейката пред къщата, която не се виждаше особено в сянката на дърветата.

– Ах, пак си ти – каза Диана равнодушно, защо винаги се мотаеш тук, не ти ли омръзна още?

Сам колебливо подаде цветята на Диана и каза, сякаш се оправдаваше:

– Просто исках да те видя, това е всичко.

Той стоеше там с протегнат букет. Диана въздъхна и неохотно взе цветята.

– Какво ще правя с теб? – Диана каза гневно: – Детството свърши, Сам. Ти си нищо за мен, ти си нищо. Казвам ти го почти всеки ден, а ти упорито продължаваш да идваш тук, каква детска градина.

– Диана, не мога да спра да се виждам с теб, стига да е по-силен от мен. Дали някога ще си отиде?

– Никога няма да изчезне, ако продължаваш да се мотаеш тук всеки ден – момичето се ядоса, – за стотен път ти казвам: ти си нищо за мен.

– Не се ядосвай, Диана, това не ти отива. Лека нощ, сладки сънища – усмихна се Сам и си тръгна.

Сам се влюби в Даяна още щом я видя.

Даяна, нова в училището, в което Сам учеше, дойде в шести клас и седна с него. Даяна също харесваше Сам и те бяха като игла и конец, където и да отидеше той, отиваше и тя.

А сега, когато гимназиалните години бяха зад гърба ѝ, Даяна не искаше дори да вижда Сам, а младият мъж не искаше да повярва в такава драматична промяна в Даяна и в отношенията им. Как можеше да се случи така, че той да е “нищо”? Той не можеше да го приеме и всеки ден я чакаше пред къщата.

Понякога мъжете возеха Диана в колата си и това беше непоносимо болезнено за Сам. В такива моменти той се кълнеше в себе си, че никога повече няма да се доближи до къщата ѝ, но на следващия ден, вечерта, краката му го носеха до заветната пейка.

А Диана, докато мъжът я водеше към входа, знаеше, че Сам седи там, на пейката, в сянката на дърветата. Това я накара да се почувства малко неудобно, но си помисли: може би, когато я види с някой друг, най-накрая ще се отърве от нея.

-Защо седиш тук всяка вечер? – Сам вдигна поглед и видя забавното малко момиче до себе си. Пакостливите лунички на снажното момиче сякаш танцуваха, когато се усмихваше, а в светлината на уличните лампи устните ѝ не бяха загубили яркостта си, лешниковите очи искряха в младежа, а кичурът яркочервена коса сякаш осветяваше ореол около хубавото лице на момичето. До нея едно куче, също като нея, червенокосо, тичаше и скачаше щастливо и весело.

На Сам тя му се стори като палав ангел с куче, усмихна се той и изненадващо си каза:

– Седя и чакам чудо, но то не се случва.

– А може би не е необходимо да седиш и да чакаш? Може би трябва да станем, да се разходим и да го потърсим? – С моя Чарли се разхождаме всяка вечер и можем да те вземем в нашата компания и да се разхождаме заедно и да търсим чудото. Хайде.

Сам погледна в посока към входа на Диана, а после се изправи решително:

– Мисля, че ще се разходя с теб в търсене на чудо.

Диана се изненада, дори се разтревожи, че за първи път от толкова време Сам не излезе да я посрещне. Тя забави ход и се загледа отстрани към пейката, но младият мъж не се появи. Тя се зачуди, тръгна към пейката, а тя беше празна. “Празна” – думите ѝ отекнаха с болка в душата ѝ.

Даяна чу ентусиазирания лай на едно куче, който идваше откъм детската площадка. Кучето подскачаше около момичето и Сам, нейният Сам, който вървеше до нея. Нейният?

Ревността измъчваше душата на момичето, болката от загубата на нещо важно в живота ѝ, а днес, когато за пръв път Сам не се срещаше с нея, имаше непоправима празнота, “празно пространство”, а червенокосият “ангел” отблъскваше Сам все по-далеч от Даяна.

 

Rate article
– Диана, изчакай. Диана се обърна към гласа. – О, пак си ти – каза тя равнодушно. – Защо винаги се мотаеш тук, не ти ли е омръзнало?