Безразличието на хората е плашещо: Човек се разболял насред улицата, но само аз отидох при него

Отивах на училище с автобус. На една от спирките в автобуса се качи мъж на около 50 години, който едва се държеше за парапета. Отначало помислих, че е пиян, но не беше така. Слязохме на една и съща спирка, беше ми любопитно, затова реших да го последвам. Той вървеше зашеметен. Притичах до него и го попитах: “Извинете, лошо ли ви е? Мъжът ме погледна с изгубени очи. Несъмнено се чувстваше зле. Докато мислех какво бих могъл да направя. Мъжът падна на земята. Опитах се да го приведа в съзнание, но той не ме чу. Хората минаваха покрай него, сякаш нищо не се беше случило.

Бързо се обадих на линейката, тя пристигна навреме. Лекарят ми благодари, защото ако не бях извикала линейка, резултатът можеше да е фатален. Изпълних дълга си и отидох в университета. Майка ми и аз живеехме сами. Никога не съм имал баща, а майка ми работеше като чистачка. Помагах ѝ да чисти снега, когато близо до нас спря скъпа кола. Една прекрасна жена отвори вратата и се приближи до нас. – Лекарят ми даде координатите ви. Вие спасихте съпруга ми. Лекарят ми каза, че ако не сте извикали линейка, той е можел да умре. – Тя ми подаде плик с пари и си тръгна. Успях да използвам тези пари, за да помогна на майка ми със заеми. Спомням си добре тази история.

Завърших училище и отидох да работя. Майка ми се гордееше с мен. – Ти си моето щастие. Израснал си и си станал истински мъж – каза майка ми с усмивка. Запознах се с едно момиче, бях готов да се оженя за нея. Първо я представих на майка ми. Майка ми веднага хареса моето момиче. Тя беше красива, умна и порядъчна, родителите ѝ бяха направили всичко възможно да я възпитат. Беше мой ред да се запозная с родителите на момичето. Когато баща ѝ ме видя, онемя. А майката се усмихна и ме прегърна. – Помниш ли, че ти разказах за момчето, което ми спаси живота. Тогава бързах за работа. Колата ми не работеше, затова реших да отида с транспорт. Чувствах се зле и сърцето ми беше свито. Припаднах. Той спря, извика линейка и не ме остави на мира – разказва с усмивка на лице бащата на момичето. Бяха щастливи, че след толкова много години отново се срещнахме.

 

Rate article
Безразличието на хората е плашещо: Човек се разболял насред улицата, но само аз отидох при него