След няколко инцидента в живота си баба й решава, че е по-добре да гладува, отколкото да моли някого за помощ.

Когато се разболяла, тя установила, че не ѝ е останало нито едно парче хляб. Дълго мислила да помоли съседите си да ѝ помогнат, като отидат до магазина и ѝ купят хляб. И тогава решила, че по-скоро ще изяде супата си без него, отколкото да помоли някого за помощ. Някак си щеше да оцелее и без хляб.

Всъщност това се случваше за първи път в живота ѝ. Тя често боледуваше. А напоследък дори не можеше да отиде сама до магазина. Един ден баба ѝ помолила съседката си да отиде за захар и сметана. Сутринта старицата беше говорила със съседката. През целия ден тя чакала да види дали няма да пропусне да почука на вратата или да се обади. Отначало искала сама да отиде при съседката и да я помоли, но баба ѝ била много слаба и ѝ било трудно да стане от леглото. Едва на следващия ден по време на обяда съседката й донесла храна. През това време тя открила, че може да живее доста добре и без тези продукти. Оттогава насам тя е осъзнала много неща.

Затова възрастната дама решила да се почувства силна и независима. Тя се опитала да живее без помощта на другите. С течение на времето този начин на живот направил живота ѝ много по-лесен. Оказало се, че от някои неща може да се откажем.

Миналия месец портфейлът на баба ми беше откраднат. В него се намираше цялата ѝ пенсия. С това, което имала в къщи, тя си купила брашно, елда, макарони и захар. Разбира се, старата дама можеше да се обади на децата си и да поиска помощ, но това щеше да наруши начина ѝ на живот. Така че през целия месец старицата се хранела само с това, което имала. Тя печела сладкиши и готвела макарони. Научила се да запарва едно пакетче чай няколко пъти. Така той издържал по-дълго.

Децата се притеснявали защо майка им е отслабнала толкова внезапно, били загрижени за здравето и външния ѝ вид. Но дори и тогава баба им не ги помолила за помощ, за да не им бъде излишно бреме. Според нея беше по-добре да изживее живота си спокойно, отколкото да бъде задължена на някого.

Така тя започнала да живее не само за старините си. Дори като млада жена следвала това правило. И научила децата си да правят същото. Не бива да молиш за помощ и след това да си длъжник на някого до края на живота си.
Какво мислите за този принцип на живот?

 

Rate article
След няколко инцидента в живота си баба й решава, че е по-добре да гладува, отколкото да моли някого за помощ.