Когато бях постигнал всичко сам, майка ми се появи в живота ми. Но аз знаех предварително какво да й кажа.

Родителите ми не успяха да изживеят щастлив съвместен живот. Бях много малка, когато решиха да ме вземат и да отидат да работят в чужбина, защото тук беше трудно да се намери работа. Майка ми веднага си намери добра работа, но баща ми не можа да си намери работа на непълно работно време. Оттогава те започнаха да се карат и накрая майка ми подаде молба за развод. Тя не искаше повече да живее с мъж, който не прави нищо за доброто на семейството си. И ме изпратиха при баба ми и дядо ми. Оттогава живея с тях.

По онова време бях на тринадесет години. Трудно преживях развода на родителите си, защото ми беше тъжно да осъзная, че всъщност никой няма нужда от мен. Оттогава баща ми напълно изчезна от живота ми. До ден днешен не знам къде е и дали изобщо е жив. През първите месеци майка ми ми изпращаше пари и бонбони, обаждаше ни се, а след това и тя изчезна. Чувствах се добре с баба и дядо. Те успяха да заместят родителите ми. Благодарение на тях преживях загубата на семейството си.

Баба ми и дядо ми бяха тези, които забелязаха интереса ми към рисуването и спорта. Оттогава посещавах клуб по гимнастика и взимах уроци по рисуване от учителката си в училище. Баба ми постоянно ми повтаряше, че е важно да правиш това, за което имаш сърце. И тя беше права.

Постъпих във факултета по дизайн. През годините на следването получавах месечна стипендия. И в крайна сметка успях да си намеря работа по специалността си. Бях от тези, които слушаха внимателно лекциите, не пропускаха нито един урок и непрекъснато се учеха. Посещавах различни курсове и четях много. Баба ми и дядо ми плащаха за всичките ми курсове. Така че знаех много за особеностите на дизайна.

Успях да намеря най-добрата работа в международна компания. Там търсеха дизайнер. Работата ми доставяше удоволствие. Участвах във всички възможни конференции, така че непрекъснато усъвършенствах знанията си. Пътувах из цяла Украйна и в чужбина. Всичко това ми позволи да покажа най-добрата си страна. Преди няколко години не бих повярвал, че ще мога да работя на мечтаната от мен работа и да получавам заплата в долари.

На работа срещнах любимия си. Той също беше добър специалист и работеше върху започването на собствен бизнес. Именно този човек ме направи истински щастлива. След две години връзка заживяхме заедно. Не забравих за баба си и дядо си и често ги посещавах. Те харесаха приятеля ми още от първия ден, в който го срещнаха, и го приеха като свой. Аз също бях много щастлива от това.

Всичко беше наистина чудесно. И тогава един ден майка ми, която беше забравила за съществуването на детето си, реши да се появи в живота ми. Тя ми се обади. Сигурно баба ми й е дала номера ми.

Сякаш нищо не се беше случило, тя започна да ми говори. Не очаквах да чуя гласа ѝ след всичките тези години, затова бях объркан. Тя беше направила своя избор преди много години и ако не бяха баба ми и дядо ми, щях да се озова в сиропиталище.

Реших да я попитам защо ми се е обадила. Майка ми отговори, че е имала трудности в работата, затова се е върнала в Украйна. Майка ми научи за моя живот, затова реши да потърси помощ. “Дъще, ти имаш богат живот, богат съпруг, работа, апартамент. Помогни ми…”. И нека някои хора ме нарекат бездушна, но аз блокирах номера ѝ.

Майка ми някога питала ли ме е как съм получила това, което имам сега? Години учене, постоянно усъвършенстване, упорит труд и подкрепата на баба ми и дядо ми. Не съм получил всичко това толкова лесно, колкото тя си мисли, че съм го получил. Баба ми и дядо ми бяха тези, които ме подкрепяха, когато ми беше трудно, вярваха в мен и ме хвалеха. А майка ми? Тя дори не ми се е обадила нито веднъж, за да ме попита как се справям. Но сега има наглостта да иска нещо. Нека сама да решава проблемите си. Ако има някой в този живот, който заслужава моята помощ, това са най-скъпите ми баби и дядовци.

 

 

Rate article
Когато бях постигнал всичко сам, майка ми се появи в живота ми. Но аз знаех предварително какво да й кажа.