“А дъщеря ми беше малко непослушно момиче. Аз също й се карах. А после тя се разболя. Бих дала всичко, за да е здрава.” И тя си тръгна. А аз стоях там като камък.

В неделя празнувахме рождения ден на дъщеря ми. Тя навърши пет години. Тя е на такава възраст, че вече помни всичко. Със съпруга ми бяхме много щастливи, че дъщеря ни се радваше на празника. Увеселителен парк, разходка, торта, за която дъщеря ми отдавна мечтаеше, а след това и любимият ѝ сладолед в едно кафене. Вечерта дъщеря ми беше много уморена, затова скоро си легна. Аз и баба ми и дядо ми все още седяхме на масата.

Във вторник най-добрата ми приятелка ми се обади. Тя каза, че иска да дойде и да поздрави дъщеря си. Веднага си помислих, че няма да имам време да се подготвя за нейното пристигане в такъв кратък период от време. В края на краищата трябваше да взема дъщеря си от детската градина, да отида до магазина и да сготвя нещо. Спомних си, че дори още не бях почистила жилището си. Това често се случва, когато сутрин се приготвяме за работа. Всички вещи са разхвърляни. Затова трябва да свърша всичко, преди да пристигне приятелят ми.

Когато със съпруга ми излязохме от детската градина, казах, че все още трябва да отидем до магазина. Дъщеря ми се зарадва, че ще ѝ купя кукла. Но веднага щом влязохме в супермаркета, тя започна да… Дъщеря ми започна да капризничи, посягаше към бонбоните, крещеше, плачеше. Думите ми, че имаме всички тези неща вкъщи, не й подействаха. Тя упорито искаше да купи нещо за себе си. Предполагах, че това ще се случи, но не можех да оставя дъщеря си вкъщи. Приближихме се до касата, дъщеря ми ридаеше, защото ѝ крещях за поведението ѝ.

Излязохме от магазина. Навън беше горещо, въпреки че беше вечер. Дъщеря ми отново започна да плаче. Този път беше жадна. И това беше сладката вода, която купихме в супермаркета. Отново започнах да ѝ крещя. Една жена минаваше покрай нас и чу всичко това. Тогава тя се приближи до мен и заговори:

– “Дъщеря ми също беше непослушно момиче. Аз също й се карах. А после се разболя. Бих дала всичко, за да е здрава.

И жената си тръгна. Аз стоях там като камък. Дори не знаех какво да кажа. Наистина не знаех. Наистина ли съжалявам за водата на дъщеря ми? Нека да пие. Ще купим още. А аз се карам на дъщеря си заради приятеля ми, когото виждам веднъж на шест месеца. Защо? Защото тя иска да ми обърне внимание? Нека дойде, ще я почерпя с каквото имам. В края на краищата това е непланирано посещение. Нищо страшно няма да се случи, ако нямам време да сготвя или да почистя. Ще го преживея. Главното е, че дъщеря ми е здрава и щастлива, и нищо друго няма значение.

 

 

Rate article
“А дъщеря ми беше малко непослушно момиче. Аз също й се карах. А после тя се разболя. Бих дала всичко, за да е здрава.” И тя си тръгна. А аз стоях там като камък.