– Защо не ми казахте, че апартаментът ви е празен? Децата ми са под наем и имат много добри условия. В противен случай щяха да ви плащат за наема. Щяха да хвърлят нещо отгоре.

– А кой трябваше да знае? “Живеехме си спокойно, а сега?” – упрекна Анна съпругът ѝ.

Жената мълчеше, нямаше какво да каже. Мъжът беше прав. Бяха женени от трийсет години и наскоро бяха омъжили единствената си дъщеря. Зетят е заможен, вежлив човек. Те са в добри отношения със сватовете. Често си гостуват един на друг.

– Баба ми е отгледала моя Петър. След сватбата известно време живяхме при нея. Когато тя почина, получихме нейния апартамент”, спомня си Анна.

Анна и Петър се опитват да осигурят на дъщеря си всичко, от което се нуждае. Петър не обичал да се хвали с богатството или успеха си. Дъщеря им посещавала и обикновено училище, а след като завършила, отишла на стипендия, финансирана от държавата.
– Купихме къща, когато дъщеря ни беше на дванадесет години. Взехме план за разсрочено плащане за десет години. Никой не знаеше за това.

Анна имаше двама братя и сестри. Разбира се, те не бяха много заможни, но имаха всичко, от което се нуждаеха.

когато си купиха апартамент, Анна и Петър решиха да го ремонтират и да го затворят, докато дъщеря им се омъжи. Никой обаче не знаеше, че родителите на зет им ще решат да се преместят в селото и ще оставят жилището си на младите хора. Затова свикали семейно събрание и се договорили, че ще живеят в апартамента на зет си, а ще дават под наем апартамента на дъщеря си Анна. И тогава първият клиент дошъл да види апартамента. Това беше синът на братовчедката на Анна. Двамата никога не бяха разговаряли много, така че дъщерята на Анна не знаеше кой идва. Момчето веднага разпозна семейството си. В резултат на това той не беше доволен от цената. Започна да намеква, че са роднини, за да може да даде апартамента на по-ниска цена   .

Същата вечер Анна получи обаждане от по-големия си брат   .

– “Защо не ми каза, че апартаментът ти е празен? Децата ми са под наем, а условията са ужасни. Ако го бяха направили, щяха да ти платят за наема. Щяха да хвърлят нещо отгоре.

Анна дълго мисли за тази ситуация.

– “Братко, но ние с Петър решихме, че ще дадем апартамента си под наем на непознати хора. Толкова много работихме за него. А и скоро ни предстои пенсиониране. Парите от наема ще ни стигнат поне за храна. А и роднините ни могат сами да изкарват пари. Помолих ли някого за помощ?

– Щеше да е различно, ако говорехме за трудни ситуации. Никой от нас не може да изкарва пари или нещо друго. Би било грях да не помогнем. Иначе те имат ръце и крака, така че нека се погрижат за бъдещето си”, казва съпругът на Анна.

 

Rate article
– Защо не ми казахте, че апартаментът ви е празен? Децата ми са под наем и имат много добри условия. В противен случай щяха да ви плащат за наема. Щяха да хвърлят нещо отгоре.