Защо децата обичат само онези родители, които не се грижат за тях? И защо се отричат от тези, които ги обичат и се грижат за тях?

Забелязах това странно нещо, когато бях дете, но имах твърде малко опит, за да се замисля за него. А сега самата аз съм майка на две деца и искам да разбера защо нещата се случват по този начин.

Когато разбрах за първата си бременност, вече знаех, че искам да бъда най-добрата майка, която мога да бъда, и ще направя всичко възможно за децата си. Разбира се, имах своите кризисни моменти, когато исках да се откажа и да оставя всичко зад гърба си, но погледнах децата си и разбрах, че трябва да продължа.

Когато родих Макс, забелязах, че съпругът ми се отнасяше с него като с играчка. А когато разбра за втората ми бременност, ни напусна. Отначало изпитвах само отчаяние и не знаех какво да правя, но погледнах в очите на децата си, взех се в ръце и направих всичко възможно децата ми да нямат нужда от нищо и да се чувстват добре.

В съседство с нас живееше семейство алкохолици, които имаха син на същата възраст като моя Макс. Те често играеха заедно и аз винаги го канех на гости, за да го нахраня, защото той никога не искаше нищо, въпреки че не можеше да яде с дни.

Децата ни вече са пораснали. Синът и дъщеря ми получиха дипломите си, аз плащах всичко за тях и те започнаха да създават свои собствени семейства. Но вместо благодарност, чувам постоянни упреци, че не съм могла да им купя апартамент или да платя за красива сватба, че баща им ме е напуснал и не съм могла да го задържа…

Но същото това момче от квартала, чиито родители постоянно забравяли за съществуването му, е станало известен човек в нашия град, политик, и всеки път, когато говори, благодари на майка си, че го е отгледала и го е направила човека, който е днес.

Когато правя аналогия с моите деца и тези на съседа, се чувствам много зле, защото направих всичко за децата си, дадох им всичко от себе си, а сега получавам подобна “благодарност”.

Когато говоря за това с приятелите си, осъзнавам, че не съм единственият, който е преживял това. Може би сте го забелязвали и преди, а съм сигурна, че всеки ще се сети за подобна ситуация в нечие семейство. Но защо всичко се случва по този начин? Наистина ли трябваше да забравя за съществуването на децата си, за да ми бъдат благодарни сега?

 

Rate article
Защо децата обичат само онези родители, които не се грижат за тях? И защо се отричат от тези, които ги обичат и се грижат за тях?