Всеки път, когато една баба спасява живота на децата си само с една фраза: “Ела, болен съм.

Класната ръководителка на дъщеря ни имаше възрастна майка. Тя все още можеше да се движи и да се грижи за себе си, но в един момент придоби навика да се обажда на децата си през нощта и рано сутрин: “Дъще, ела при мен, не се чувствам добре”. Възрастната ѝ дъщеря трябвало да се приготви и в 2 часа, и в 3 часа, и дори в 5 часа сутринта. И да отиде на работа към 8 часа. И тогава самата Вселена започнала да й прави намеци, че е време да спре. Първият намек беше едно падане, в резултат на което дъщерята си счупи ръката. Само шест месеца по-късно – счупен крак. През октомври тръгнала на училище, а през зимната ваканция майка ѝ отново поискала да тича при нея и да ѝ помага, и то отново през нощта. В резултат на това дъщерята получила двустранна пневмония, усложнения и смърт. Така починал един красив и добър човек, който не се върнал на училище след ваканцията.

Целият й клас заедно с дъщеря ми много дълго време оплакваха смъртта й. Не бяха минали и 40 дни от смъртта на първата дъщеря, когато майка ми започна да звъни на втората си дъщеря и да я моли да дойде под предлог, че не се чувства добре. Но другата дъщеря казала, че няма да дойде, и майката започнала да плаче и да скандализира: “не ме обичаш, не ме цениш, затова ще умра”. В отговор дъщерята я удряла: “Сестра ми идваше при теб през цялото време, а сега е мъртва. И аз не искам да умра преди теб. Сутрин трябва да ходя на работа, а след работа ще дойда при теб. Можеш сама да извикаш линейка! Ако можеш да се обадиш на мен, можеш да се обадиш и там”. Оттогава са минали 15 години – а жената все още е жива! Тя не е умряла без нощни посещения! Можете да си направите сами изводите. Ако стана легнала, но в съзнанието си, тогава нека децата ми ме заведат в специализирано заведение. А ако стана неадекватна, още повече!

Когато настаняват възрастните хора в пансион, особено платен, става дума за собственото им оцеляване, а не да умрат преди 90-годишната си баба. Освен това човек не може да се грижи за възрастен човек 24 часа в денонощието, защото има работа и семейство, а медицинските сестри, знаете колко струват. Обществото ни обаче може само да осъжда, без да се замисля за много неща. Народът ни има манталитета, че всички трябва да страдат. По-добре е да оставим човек да умре, отколкото да настаним баба или дядо в пансион с денонощни грижи.

 

Rate article
Всеки път, когато една баба спасява живота на децата си само с една фраза: “Ела, болен съм.