В деня на сватбата на сина си една жена научава новина, от която косата ѝ настръхва.

След поредната криза жената и съпругът ѝ се оказват без работа и с ипотечен кредит. За да се измъкне по някакъв начин от тази ситуация, жената е принудена да остави сина си при съпруга си и да замине за чужбина. Не че работата, която ѝ предложили, отговаряла на квалификацията ѝ, тя трябвало да се грижи за възрастни хора, но без тази работа рискували да останат на улицата. На жената ѝ отнело седем дълги години, за да изплати дълга си. Когато натрупала прилична сума, тя решила, че е време да се върне у дома. Точно навреме за сватбата на сина си тя ще пристигне. Седнала на масата, жената не можела да се нарадва на сина и снаха си, колко красиви и щастливи са двамата. И сватбата била организирана от най-висока класа, тя се постарала. В разгара на сватбата до жената седнала съседка. Скандална, неприятна личност, но жената се срамувала да не я покани.

– “Защо седиш там, пиле? Жената изтръпнала от такава наглост. А съседката продължила: “Мислиш ли, че те очакваха тук? Виждаш ли, мъжът ти се приближи до жена с дете? Това е неговото дете. А синът ви не ви е казал нищо, нали? Защо? Те са доволни, че им изпращаш пари и не им се бъркаш в краката. Разбирайки, че жената няма да ѝ отговори, съседката си тръгна. А жената седеше и гледаше дъщерята на мъжа. Тя не се съмняваше, че това е истина. Детето много приличаше на сина ѝ в детството. Беше ужасен срам, че съпругът ѝ я пренебрегваше толкова много, че покани любовницата си на сватбата на сина си. Седем години са много време. Жената усещаше някакво отчуждение между тях още от първия ден на пристигането си, но се надяваше, че нито времето, нито разстоянието могат да попречат на роднините ѝ да останат такива.

Очевидно е грешала. Жената си спомни колко тежко е било заминаването ѝ за възрастната двойка, за която се е грижила. Как те я помолиха да не ги забравя и поне да се обажда от време на време. Възрастните хора наистина бяха много мили с нея… С крайчеца на ухото си чу, че тостмайсторът даде думата, за да я поздрави. На памучни крака тя отиде до микрофона, поздрави младите хора и добави: “Сине, ти вече си възрастен и наистина се надявам, че и ти, и баща ти ще можете да се грижите за близките си без моята помощ. И тъй като в сърцата ви вече няма място за мен, аз се връщам в чужбина. Тя напускаше залата сред всеобщо объркване и суматоха. Синът и съпругът ѝ крещяха нещо, втурнаха се, опитвайки се да я спрат, но това не беше важно. Може би някой ден тя щеше да ги послуша, но не и сега. Сега беше твърдо решена да се върне при тези, които я обичаха.

 

Rate article
В деня на сватбата на сина си една жена научава новина, от която косата ѝ настръхва.