В 7 ч. сутринта баба ми изпрати тъжно съобщение по телефона, че наближава краят на живота ѝ. Втурнахме се при нея, но видяхме една невероятна картина.

Баба ми по майчина линия наскоро отпразнува 70-ия си рожден ден, но изглеждаше много по-млада, по-скоро като 50-годишна жена. Тя е с общителна натура и намира уединението за доста скучно. Живеейки сама в едностайния си апартамент, баба ми процъфтява в общуването. От друга страна, майка ми, която е на 50 години, е спокойна и уравновесена жена. Те са пълни противоположности по природа. Баба ми, която е енергична и жизнена, изисква постоянно общуване. Миналата седмица, рано сутринта, тя се обади на майка ми със слаб глас, изразявайки усещането си за тежко заболяване и възможността за скорошно напускане на този свят.

Откликвайки на тревожното обаждане, ние набързо се появихме на прага ѝ, разчорлени и уплашени, по пижами. С треперещи ръце отворихме вратата, страхувайки се да не закъснеем. За наша изненада тя лежеше спокойно в леглото. Майка ми провери кръвното ѝ налягане, което беше леко повишено – нищо чудно на нейната възраст. Опитахме се да извикаме линейка, но баба ми ни махна с ръка, настоявайки, че се чувства по-добре. Забележително е, че след това тя стана от леглото и ни покани на чай, като ни показа вкусните сладкиши, които беше изпекла предния ден. Разменихме си изненадани погледи. Само допреди половин час тя ни беше викала с глас, който сякаш угасваше, а сега се готвеше да ни сервира чай    .

най-важното беше, че беше жива и изглеждаше, че се чувства добре. Въпреки това тя продължаваше да ни се обажда често, като ни казваше, че се чувства невероятно зле, не може да стане от леглото поради силна слабост. В крайна сметка решихме да й предложим хоспитализация, като се има предвид напредналата й възраст. Тя обаче категорично отказа, като изрази убеждението си, че ако отиде в болница, никога няма да се върне. Решавайки да се погрижим за нейното благополучие, един ден отидохме на лекар. Той я прегледа обстойно, изслуша внимателно притесненията ѝ и впоследствие я посъветва да се подложи на медицински преглед    .

В разговор пред стаята ѝ той ни увери, че предвид възрастта ѝ не вижда никакви здравословни проблеми. Насърчи ни да я посещаваме по-често, като подчерта важността на общуването. В резултат на това посещаваме баба ми почти всеки ден, тъй като тя живее в съседство. Въпреки предложението ни да се премести при нас, тя категорично отказа, като изрази желанието си да остане в скъпия си апартамент до края на своите здрачни години.
 

Rate article
В 7 ч. сутринта баба ми изпрати тъжно съобщение по телефона, че наближава краят на живота ѝ. Втурнахме се при нея, но видяхме една невероятна картина.