Уилям се връща от работа и довежда бременната си снаха. Родителите му не са доволни от това.

Докато работи, Уилям се запознава с Мария. Те се женят там и когато Мария забременява, той я завежда у дома при родителите си. Те не били много щастливи от новината.

Малкото момиче имало много отговорности: готвело за всички, перяло, чистело къщата, дояло кравата, чистело обора, а понякога дори цепело дърва. По принцип Мария често вършела мъжката работа, но най-трудно ѝ било, когато родителите ѝ имали гости. Обикновено те били поне седем и тя трябвало да обслужва и храни всички   .

затова приготвяла куп ястия и в рамките на един час на масата не оставало почти нищо. Тя влезе уморена, седна на ръба на масата и сложи един котлет в чинията си. Свекърва ѝ я погледнала и казала:

– “Мария, днес ядеш прекалено много. Толкова си малка, а поемаш толкова много храна.” И започнала да се смее на глас.

След това и другите гости започнали да се смеят на Мария. Момичето стана от масата и мълчаливо отиде в кухнята. Тя плачеше горчиво, защото цял ден не беше яла нищо. А съпругът ѝ само слушал мълчаливо как се подиграват на жена му. От кухнята тя чула свекърва си да казва:

– “Вчера, между другото, срещнах бившата си снаха на пазара. Боже, колко е хубаво, че тя все още ме нарича мама! Това беше добро момиче, а не като тази!

Когато всички гости се прибраха по домовете си, Мария събра всички съдове и отиде в кухнята да ги измие. Свекърът ѝ я последва.

Тя просто стоеше мълчаливо до мивката, а свекърът ѝ дълго я гледаше. След няколко минути той каза    :

– “Мария, знаеш ли, че те мразя?

За момичето било толкова болезнено да чуе това, затова решило изобщо да не отговаря. Тогава свекърът ѝ я попитал отново. Мария отговорила:

– “Знам.

– Просто е толкова странно. Ти правиш всичко тук, помагаш на всички, никога не си казала крива дума на никого, но аз все още те мразя. Странно е, не мислиш ли?

– Мисля, че е така…

Мария знаеше, че след този разговор нищо няма да се промени и че всички ще продължат да ѝ се подиграват. Тя не разбираше защо се примирява с това…

Бихте ли живели с мъж, който няма нищо против съпругата му да бъде постоянно обиждана?

 

Rate article
Уилям се връща от работа и довежда бременната си снаха. Родителите му не са доволни от това.