– Тридесет и пет години, нито дума, нито дух, а сега трябва да се грижа за теб? Ти ме остави с майка ми.

– Е, здравей, сине – поздрави Скот един старец.

Беше облечен в старо, изтъркано сако, правилни панталони и плетена шапка с кортик. В този момент Скот избърсваше колата с парцал. Той погледна стареца и каза:

– Човече, сигурно си направил грешка. Върви си по пътя. Аз нямам никакви пари.

– Хайде, Скот! Виж, това съм аз, баща ти – каза мъжът.

– Ти не си картина за мен, за да те гледам. Казвам ти, че си направил грешка, върви си по пътя.

– Не ми ли вярваш? Виж – мъжът извади някакви документи от една папка, – а ето и твоята снимка. Тук сте на една година.

Скот разгледа снимката по-внимателно, а после отново погледна стареца. Същата е! И тогава той започна да се ядосва. Скот си спомни всичко, което беше преживял без баща си. Той беше напуснал него и майка му, когато беше само на една година.

Припомни си също, че майка му толкова обичаше това копеле, че дори отказваше да излиза отново, въпреки че имаше добри кандидати. Той си спомни как момчетата в училище го биеха и обиждаха, а нямаше кой да го защити. Спомни си как винаги е сънувал баща си и е плакал нощем да се върне, но него го нямало вече 35 години.

– Сега вече го разбираш, сине?

– Не, никога не съм имал баща – отвърна рязко Скот.

– Разбира се, че не си имал, събрал съм всички разписки за изплатени издръжки. Винаги съм ти ги връщал. Имам всичко запазено тук! Да, с майка ти не се получи, но това е животът. Случва се и аз съм изпълнил бащинския си дълг към теб.

– Живот? А този, за който ни остави да отговаряме? Дори не те ли заболя сърцето, когато си тръгна? Къде бяхте, когато тръгнах на училище? Не беше на дипломирането ми или на бала ми! Къде бяхте, когато плачех през нощта и майка ми слагаше студена кърпа върху синините ми? Тя дори искаше да отиде в полицията, но аз ѝ отказах. Просто имах нужда да си наблизо, за да видя как изглежда един истински мъж. Но ти не ми даде нищо! И след това все още идваш при мен?

– Да, дойдох, защото нямам къде другаде да отида. Аз съм стар и здрав. Имам едностаен апартамент, но не мога да го запазя, защото харча всичките си пари за лекарства. Дори нямам доказателства, за да ви покажа какво мога да направя. Ето защо дойдох. Предлагам да преговаряме и да определим сумата, която можете да ми дадете.

– Вие имате съвест! Не сте били дори на 35 години, а сега трябва да ви плащам пари?

– Това е спешна помощ. Преди плащах на майка ти издръжка, така че сега ти трябва да ме издържаш.

– Аз не ти давам нищо! Махай се оттук и не ми позволявай да те видя повече!” Скот избухна.

– Значи ти си с мен… Добре – каза старецът с лека усмивка.

– Заплашваш ли ме?

– Не, сине, не. Довиждане!

– По-добре е да си кажем довиждане!

– Не, ще се срещнем отново.

Скот се ядоса на неочакваното влизане на баща си и ритна колата. Мина един месец и той получи призовка за съда. Ищецът бил баща му. Оказало се, че мъжът е взел всички разписки и документи. Той поискал процент от хонорарите и съдът решил да преведе цялата сума от заплатата на Скот за лечението на баща му. За късмет, Скот имал добра работа и висока заплата, така че сумата била чиста сума.

Но защо синът трябва да плаща издръжка на този, който го е изоставил и не му е казал през всичките тези години?

 

Rate article
– Тридесет и пет години, нито дума, нито дух, а сега трябва да се грижа за теб? Ти ме остави с майка ми.