Толкова години работих в полза на дъщеря си. А сега тя дори не иска да ме вижда

Когато бях на тридесет и две години, със съпруга ми се разделихме. Останах сама с петгодишната си дъщеря Анна. Нямаше никаква помощ отвън. В продължение на повече от година едва свързвахме двата края. Имах чувството, че никога няма да си отиде. Тогава реших да отида да работя в чужбина. Много мои приятели работеха там и аз отидох да се присъединя към тях.

Изминаха четиринадесет години от заработването ми и аз се върнах у дома. Дъщеря ми, която оттогава е пораснала, сега ме презира и ме нарича лоша майка. Тя започна да предявява претенции към мен.

Не разбирам защо Анна ми прави това, защото аз не я оставих да се грижи сама за себе си, а я заведох при майка ми. Майка ми е отговорен човек, така че не се съмнявах, че тя се грижи за дъщеря си. Анна получаваше грижите и вниманието, от които се нуждаеше. Въпреки че обичаше баба си, дъщеря ми вярва, че тя не може да ме замени.

Майка ми почина преди девет месеца и аз реших да се върна у дома. Трябваше да се погрижа за дъщеря си и за къщата в селото. През това време дъщеря ми завърши гимназия и постъпи в университет. Успях да спестя малко пари, които по-късно използвах, за да купя на дъщеря ми апартамент в центъра на града.

Анна обаче изобщо не ме приема. Обвинява ме, че съм я изоставила, че не ѝ давам майчина любов и грижи и заради това нямам право да се наричам майка. Всичките ми опити да разтопя леда в душата на Анна бяха напразни. Толкова пъти обяснявах на дъщеря си, че не съм я изоставила, а е трябвало да го направя, за да мога да живея по-добре.

– Не съм те изоставила. Едва свързвахме двата края. Непрекъснато поддържах връзка с теб. Говорехме си почти всеки ден. Дали не се чувахме? Нима си забравила, скъпа? Изпращах ти парите, които изкарвах, и спестявах част от тях за твоето жилище. Мислиш ли, че ми беше лесно сред непознати? Работих усилено, за да нямаш нужда от нищо.

Дъщеря ми не си спомня времето, когато останахме сами след развода с баща ѝ. В крайна сметка трябваше да замина на работа не заради добрия живот.

Изпращах пари на майка ми и дъщеря ми. Не беше лесно да ги спечеля. Работех като бавачка в едно семейство и живеех в тази къща. Така че трябваше да спестявам пари за жилище. Осигурих на дъщеря си апартамент в града. Използвах собствените си пари, за да го ремонтирам и да купя всички необходими мебели. Сега дъщеря ми има собствено жилище, но няма да го дели с мен. Ето защо направих ремонт в старата къща на майка ми и сега ще живея там. Толкова дълго, колкото ми е необходимо.

Но имам друг проблем: как да намеря общ език с дъщеря си. Тя почти никога не ми говори. Анна постоянно повтаря едно и също нещо: “Ти не си ми майка, с пари не можеш да ме купиш, ти ме остави и избяга”. От думите на дъщеря ми оставам с впечатлението, че наистина няма по-лош човек от мен.

Искам да видя каква майка ще бъде тя. И дали ще иска да чуе от собственото си дете това, което аз трябва да чуя. Анна каза, че няма да има деца и че не иска да се омъжва. Тя планира да живее за себе си. Без излишни тревоги и проблеми. Вече си мисля – може би съвременното поколение наистина е толкова неблагодарно и мисли само за себе си? Всички им дължат нещо, не всичко им харесва.

На стари години щях да си остана сама и нежелана, ако не беше съседката, която започна да ме посещава всеки ден. Той също е самотен и има две пораснали деца. Наскоро той ми предложи да заживеем заедно. Аз нямам нищо против, но дъщеря ми не иска. Тя ме е поставила пред свършен факт, че ако се събера със съседа си, не иска да ме познава.

 

Rate article
Толкова години работих в полза на дъщеря си. А сега тя дори не иска да ме вижда