Свекърва ми почиваше в курорт, докато ние ремонтирахме, а сега иска да живее удобно.

Предложихме на снаха ми и на мен да дадем парите за ремонт на къщата, но тя каза, че няма нужда от тях. И сега иска да живее при нас, защото половинката ѝ е лишена от удобства. Така че вината е нейна!

Къщата беше на бабата на съпруга ми. Той и сестра му я получиха, след като тя почина. Тя вече беше стара, но ние решихме да я ремонтираме и да живеем в нея. Къщата имаше два входа, така че две семейства можеха да живеят там спокойно, без да си пречат. Дворът и задната част на къщата бяха общи. Броят на стаите в двете части беше еднакъв.

Разделянето на наследството се извърши, когато вече бяхме женени. Всичко протече тихо и спокойно. Свекърва ми веднага отказа да приеме имота, защото беше свикнала с градския живот. Тя каза на сина и дъщеря си – правете каквото искате.

Съпругът ми заедно с мъжа на снаха ми изкараха малко пари и поправиха покрива и укрепиха основите. Искахме да продължим ремонта, но свекърва ми беше бясна. Тя няма да инвестира в тази вила с пилешки крака. Съпругът ѝ сведе глава и си тръгна – той няма навика да спори с жена си.

Със съпруга ми бяхме планирали да живеем в тази къща. Селото не беше далеч от града, а и имахме собствена кола, така че можехме да пътуваме без проблеми. Освен това ни беше омръзнало да сме натъпкани в едностайно жилище. Отдавна мечтаехме да имаме собствена къща, но построяването ѝ от нулата щеше да ни струва много пари.

За снаха ми тази къща беше като ваканционен дом. Тя планираше да идва тук през лятото, за да прави барбекю или да си почива. Свекърва ми ни каза да не разчитаме на това.

В рамките на четири години ние напълно обновихме нашата половина от къщата. Разбира се, взехме заем, но не това беше най-важното. Направихме баня, инсталирахме отопление, сменихме електрическата инсталация и прозорците и остъклихме лоджията. Работата по къщата беше непрекъсната, 24 часа в денонощието, но ние упорито преследвахме мечтата си.

Свекърва ми през цялото време беше на почивка. Тя не се интересуваше от това, което правим, нито от това, което се случва с половинката ѝ. Сестрата на съпруга ми живееше за собствено удоволствие и не се притесняваше. Но после й се роди дете и тя излезе в отпуск по майчинство.

Тогава пътуванията й спряха, а парите станаха ограничени. И тогава тя се сети за своята половина от къщата. Трудно било да се стои между четири стени с малко дете, а там детето можело да тича и да играе навън по цял ден.

По това време вече се бяхме преместили вкъщи и бяхме дали апартамента си под наем. Изобщо не преместихме нейната половина от къщата, но с годините половината къща буквално беше изгнила. Не знам как е трябвало да живее там без отопление, защото тя дойде за един месец с един куфар. Започна да иска да остане при нас за седмица – трябваше да я пусна.
Синът ѝ е много шумен. Както и майка му, която през цялото време се държеше както си иска. Тя изобщо не се съобразяваше с другите. Тъй като работя дистанционно, това ме притесняваше ужасно, затова се преместих при приятелка за известно време. По това време тя отсъстваше, така че за нея беше дори удобно някой да се грижи за къщата.

Обстоятелствата наложиха да се върна почти месец по-късно. Останах в дома на колежката си за една седмица, а след това майка ми се разболя и трябваше да се грижа за нея. Бях забравила за сестрата на съпруга ми, защото бях сигурна, че тя отдавна се е прибрала у дома.

Каква беше изненадата ми, когато я открих в дома ни. Държеше се така, сякаш си беше у дома. Попитах я кога ще си тръгне.

– Къде ще отида? Имам малко дете, тук ми е добре – отговори снаха ми.
– Утре ще те заведем в града – отвърнах аз.
– Аз не искам да ходя в града.
– След като през цялото време дори не си си направила труда да почистиш къщата, върни се, тук няма хотел.
– Какво право имаш да ме изхвърлиш? Това е моята къща!
– Твоята къща е зад стената, иди там.

Опита се да настрои мъжа си срещу мен, но и той й даде да разбере, че е просрочила времето си. Тя се обиди и си тръгна. Няколко часа по-късно свекърва ми започна да се обажда:
– Не сте имали право да я изгоните, това е нейна собственост.
– Можеше да остане на половината си, там е господарка на къщата – отвърна съпругът ми.
– А как да живея там с дете? Няма дори отопление, тоалетната е отвън. Можеше да се погрижиш за сестра си.

Съпругът ми изпадна в ярост и разказа на майка си всичко за това, че сме предложили да направим ремонта заедно, дори щеше да е по-евтино, отколкото всяка половина поотделно. Тя не се съгласи. Така че защо сега всички ни се карат?

Решихме да предложим на сестра ми друг вариант – тя да продаде своята половина на майка ми. Тя се съгласи, но посочи цена, която щеше да ни позволи да купим цялата къща в перфектно състояние. Не бяхме доволни от този вариант.

Сега спорим. Свекърва ми постоянно се обижда, а Алина е досадна. Те идват тук рядко, но когато дойдат, устройват шумни партита, вършат дребни гадости и развалят имота в двора.

Започваме да строим ограда, за да отделим напълно района. Повече няма да правим компромиси, това искаше свекърва ми.

Rate article
Свекърва ми почиваше в курорт, докато ние ремонтирахме, а сега иска да живее удобно.