Скоро ще станат 80 години. За какво да живея? Никой няма нужда от мен. Изминаха 10 години, откакто Бог взе съпруга ми

– Добро утро, събудете се!

Майка ми тихо влезе в стаята ми и ме погали по главата.

– Вече си толкова пораснал. Честит рожден ден, сине.

Мама го прегърна силно и му подаде малка кутийка.

– Благодаря ти – отвърнах на целувката на майка ми и тя отиде в кухнята.

Днес навърших седемнайсет години. Бързо разкъсах пакета и видях нов телефон. Можех само да мечтая за такъв телефон. Преди две седмици изгубих моя, а в нашето общество е доста трудно да си без комуникация и без достъп до интернет. Сега просто трябваше да възстановя всички изгубени номера.

– Баба ти се обади – каза майка ми – обадила се е на стария ти номер и е казала, че не може да се свърже. Обади й се обратно.

– Добре, само минутка.

Включих телефона и поставих картата, започнах да набирам номера на баба ми по памет, не можех да си спомня точно последните четири цифри, но все пак обаждането мина

Старицата живееше в малка къща в края на селото.

– Живееше вече 80 години, преди около 10 години погребах съпруга си. Година по-късно катастрофата ми отне дъщерята, зетя и внука – често си казваше бабата, – и за какво продължавам да живея. Кой има нужда от мен на този свят? Нямам семейство или роднини. Всички съседи единодушно ме съветват да се преместя в града, дъщеря ми ми остави просторен тристаен апартамент. И какво ще правя там? Да седя и да гледам хората от балкона? А тук имам ферма и чист въздух.

Телефонът иззвъня на масата. Стар подарък от дъщеря ми. Тя винаги зареждаше телефона, въпреки че вече нямаше на кого да се обади. Ето че се обажда някакъв напълно непознат номер.

– Здравейте…

– Бабо, здравей – каза гласът в телефона, – съжалявам, че не съм ти се обаждал почти месец. Това вече е новият ми номер, можеш да ми се обадиш на него. Мама ми каза да ти се обадя, защото започна да се притесняваш за мен.

Старицата не можеше да повярва на това, което чу, седна на дивана и нещо започна да я стяга в сърцето.

– Внуче, ти ли си? – прошепна бабата.

– Да, това съм аз, а кой друг би могъл да бъде? – продължи да звучи гласът.

– Бабо, прости ми, че отдавна не съм те посещавала. През цялото време се появяват някакви нови случаи.

– Как си?” – жената вече хлипаше в телефона, – отдавна планирах да те посетя, но изглежда още не е дошло времето.

– Бабо, престани да плачеш, скоро ще имам изпити. Щом издържа всичко, ще дойда при вас за празниците. Липсваха ми твоите ароматни питки. Ти се дръж и се грижи за себе си.

– Благодаря ти, че ми се обади. Ако имаш възможност, обади ми се отново.

– Бабо, защо си в толкова лошо настроение? Искаш ли да ти се обаждам всеки ден?

– Как са родителите ти?

– Те са в рая. Те са добре. Добре, бабо, трябва да бягам. Ще ти се обадя утре, довиждане.

В слушалката прозвучаха кратки звукови сигнали. Жената се изправи и се приближи до иконата. Тя се прекръсти и реши да се помоли. В очите ѝ отново се появиха искра и надежда.

Човекът остави телефона. “Баба беше много странна днес, дори не ме поздрави за рождения ми ден, а само плака в телефона. Изпитите отлетяха незабелязано. Всяка вечер момчето се обаждаше на баба си и ѝ разказваше за всичко, което се случваше в живота му. Разказал ѝ за партито по случай завършването си. Бабата, която някога обичала да поучава и да дава съвети, по някаква причина само мълчала и тихо въздишала.

– Мамо, аз съм си вкъщи!” – момчето влезе в кухнята, където стоеше майка му.

– Всички разбираме, че си имал много свои лични дела, изпити и дипломиране, но можеш да се обадиш на баба си. Тя е единствената, която ни е останала!

– Аз нищо не разбирам. Обаждам й се всяка вечер. Дай ми да й се обадя пред теб и ще се разберем. Момчето набра номера на баба си.

– Ало? Ало, можеш ли да ми обясниш защо казваш, че изобщо не ти се обаждам?

– Съжалявам. На третия ден разбрах, че просто си набрал грешния номер. Но не намерих сили да ти кажа истината. Не исках да се отказвам от такова щастие.

Седмица по-късно баба ми готвеше. А момчето със семейството си отиваше в селото, за да я посрещне.

Хареса ли ти историята?

 

Rate article
Скоро ще станат 80 години. За какво да живея? Никой няма нужда от мен. Изминаха 10 години, откакто Бог взе съпруга ми