Родителите ми обичаха повече сестра ми, отколкото мен, въпреки че и двете бяхме роднини, и аз винаги им помагах, доколкото можех. Но скоро разбрах причината за това отношение към мен.

Когато се роди по-малката ми сестра, родителите ми напълно се преориентираха към нея. Аз станах ненужна. Ентусиазирани разговори – само за нея, най-хубавите подаръци – само за нея, винаги ми липсваха пари за подаръци. Дори родителите ми не харчеха пари за образование. Сестра ми учеше буквално всичко: гимнастика, балет, вокал, актьорско майсторство. Тя беше красива, вярно е. И майка ѝ някак си реши да я лансира в моделския бизнес. Нищо обаче не очароваше момичето дълго време. Колкото повече правеха родителите ѝ за нея, толкова повече изискваше тя. с годините разбрах защо е такова отношението към мен: аз бях причината за брака на родителите ми. Тогава те бяха много млади и изобщо не мислеха за деца. Вероятно съм съсипала живота им с появата си, защото едно дете ограничава волята на родителите.

Сестра ми беше планирано и желано дете. Така подчертаното безразличие на родителите ми към мен беше стимул да докажа, че струвам нещо. Самостоятелно се записах на безплатните уроци, които ни предлагаха в училище, и се учех добре. За разлика от сестра ми обаче не спечелих златен медал. Но тя нямаше да го получи без помощта на родителите си. Всички тези задкулисни преговори се случваха пред очите ми, така че знам за какво говоря. Към 20-годишна възраст ми беше омръзнало да се опитвам да получа признанието на родителите си и просто напуснах дома. Преместих се в друг град и там се ожених. Имам двама сина и, разбира се, се отнасям към тях по абсолютно същия начин. От време на време се обаждах на родителите си, за да разбера как се справят. Но те никога не ми се обаждаха, а по време на разговорите не проявяваха особен интерес към живота ми.

Не можех да замина веднага, но изпратих пари. Когато най-накрая успях да стигна дотам, се сблъсках с недоволството на майка ми. Оказа се, че съм била неблагодарна дъщеря и не съм се грижила за тях както трябва. Трябва да кажа, че сестра ми така и не се омъжи, защото с такова надценено самочувствие трудно се намира партньор. Тя продължи да живее с родителите си, но не съм забелязала да проявява усърдие в грижите за тях. Напротив, или я нямаше вкъщи, или се заключваше в стаята си. Затова обвиненията на майката ме извадиха от равновесие. Изразих пред нея цялата обида, която се беше натрупала в душата ми, и си тръгнах. Какво щастие, че имам любящ съпруг, който винаги ме подкрепя. Съпругът ми каза, че няма нужда да се виждам с роднини, които не ме обичат. Разбира се, аз все пак ще им помагам с пари. Но никога няма да дойда при тях.

 

Rate article
Родителите ми обичаха повече сестра ми, отколкото мен, въпреки че и двете бяхме роднини, и аз винаги им помагах, доколкото можех. Но скоро разбрах причината за това отношение към мен.