По волята на баща ми се омъжих за човек, когото не обичах. И много съжалявах за това.

Още в гимназията съученикът ми Артър ми каза, че ме обича. Но по онова време не исках да започвам връзка, така че пренебрегвах знаците му на внимание по всички възможни начини.

Родителите ми ме учеха, че първо трябва да мисля за образованието си и едва след това за момчетата. В противен случай цялото село щеше да говори за мен. Но най-много от всичко се страхувах от баща си. Той винаги беше строг с мен. Дори майка ми не смееше да му възрази.

След като завърших училище, постъпих сама в държавната форма на обучение. Винаги съм мечтала да стана учителка в началното училище, но баща ми ме уверяваше, че трябва да стана зъболекарка.

Обучението в медицинския университет беше много трудно за мен. И рядко се прибирах у дома. Когато се прибрах за лятото след четвърти курс, баща ми ми каза, че е време да се омъжа. Но аз не можех да разбера едно – кой трябваше да ми бъде жених, ако нямах гадже.

По-късно разбрах, че годеникът ми вече е бил избран за мен много отдавна. Кандидатът беше мъж, който беше на трийсет и три години. Той работеше като инженер. Когато научих за това, много се изплаших. Страхувах се, че родителите ми няма да вземат под внимание моето мнение. Тридесет и три годишният Майкъл дори не се стремеше да разбере повече за мен. Искаше да се ожени възможно най-скоро и да се премести с мен в друг град, където му предложили повишение в работата.

Нямах други възможности, освен да изпълня волята на баща си. Два месеца по-късно Майкъл и аз се преместихме. Но животът с него изобщо не беше такъв, какъвто си го представях. Това ми напомни за историята на майка ми, която навремето също не е имала право да върви срещу волята на баща си.

Аз отговарях за всички домашни задължения. Имах право да вземам пари от семейния бюджет само след като съпругът ми даде разрешение.

Живях така в продължение на три години. Това беше най-лошият период в живота ми. Единственото нещо, което ме правеше щастлива, беше синът ми, който се появи по времето, когато живеех със съпруга си. Майкъл се караше на всичко, което правех. Казваше, че не чистя добре, че готвенето ми е безвкусно или че се държа неподходящо.

Накрая не издържах повече, събрах си нещата и отидох в дома на родителите ми. Но дори и там не получих подкрепата, която исках. Баща ми ми се скара и ми каза да се върна там, където бях.

По-късно Майкъл започна да ми изневерява. Не изпитвах нищо към него, затова не ме интересуваше къде е и с кого. Отдадох цялата си любов на сина си. Живеех само за него.

Живяхме така още десет години. Трудно е да нарека този живот щастлив. Синът ми вече беше голямо момче, затова реших да подам молба за развод. Още нямах четиридесет години и не беше късно да започна живота си отначало.
Майкъл предизвика скандал и заплаши, че ще ми отнеме сина. Без никакви емоции събрах нещата си, взех сина си за ръка и отидох на село.

Там се запознах с Артур. Той също беше разведен. Оттогава започнахме да общуваме и една година по-късно се оженихме. Тогава разбрах какво е истинското женско щастие.

Исках да радвам този мъж, да готвя, да правя приятни изненади. В края на краищата наистина го обичах. Ето как станах щастлива. Никога не е късно да бъдеш щастлив.

 

Rate article
По волята на баща ми се омъжих за човек, когото не обичах. И много съжалявах за това.