– Омръзна ми да идвате всеки уикенд!

Възможно е да сте срещали онзи специфичен тип хора, които твърдо вярват, че целият свят се върти около тях и не се интересуват, че можете да имате свои собствени дела. Моят зет и цялото му семейство винаги идват да останат при нас за целия уикенд. Семейството на зет ми се състои от него, съпругата му, двете им деца и брата на съпругата му. Целият състав идва да остане при нас за една нощ. Роднините никога дори не питат за плановете ни и дали можем да ги приемем или не.

Целият този цирк продължава вече почти година и наистина ми е писнало от всичко това. Наистина обичам гостите, но само в рамките на разумното, а тук се оказва, че дори не мога да си свърша работата или поне да си почина спокойно след тежка работна седмица.

Вместо да си почивам, трябва да стоя цял уикенд на печката, да забавлявам гостите с разговори, да им оправям леглата и да пера планини от чаршафи, след като си тръгнат. Всеки път си задавах един и същ въпрос – дали осъзнават, че като идват без покана, се държат меко казано неприлично, въпреки че са семейство. Може би нямаше да реагирам толкова бурно, ако подобни посещения бяха редки, но те са при нас поне три пъти месечно.

Със съпруга ми никога не се държим така с други роднини, така че може би трябваше да ги посещаваме поне няколко пъти, за да могат да изпитат красотата на подобно поведение от първа ръка. Помолих съпруга ми да поговори с тях, но той не знае как да им каже, защото се страхува да не ги обиди. Може би той просто се чувства удобно с това? Съпругът ми отказа да ми помогне, така че трябваше да действам сама.

Първо, престанах да готвя през уикенда, което означаваше, че гостите трябваше да доизядат всичко, останало от цялата седмица, а ако внезапно свършеше храната, да продължат да готвят за себе си. Мога да се справя дори без храна.

Един ден роднините седнаха около масата в очакване на вечерята и един по един всички започнаха да ми хвърлят въпросителни погледи. Казах им, че този ден няма какво да ядат, така че ако са гладни, могат да си сготвят сами. По лицата им се изписа мълчалив въпрос, но те не отговориха и не сготвиха, а просто изпиха чая си и си легнаха.

На всичкото отгоре спрях да чистя целия апартамент преди всяко тяхно посещение. Един ден жената на зет ми се оплака, че белите чорапи на дъщеря ѝ по някаква причина са посивели. Казах ѝ, че просто нямам време да мия подовете, но ако се притеснява за чистотата на апартамента ми, винаги може да оправи положението сама, тъй като кофата и мопът стоят в банята. Тя никога повече не ми зададе подобни въпроси.

И, може би най-важното, престанах да се изтъквам на заден план. Престанах да променям плановете си, защото ни идваха гости. В края на краищата трябва да имам свой личен живот и искам да го имам, за да прекарвам времето си с хората, които харесвам. Когато идваха гости, седях с тях в продължение на един час и след това се извинявах , имам си работа. Ако съпругът ми иска, тогава нека да забавлява семейството. А ако нямам нищо планирано за този ден, нарочно бих започнала генералното почистване, за да прекарам и колкото се може по-малко време с тях.

Веднъж, след поредното такова посещение, зет ми

каза на съпруга ми: “Мисля, че времето ни свърши?”. Как, по дяволите, му е хрумнало това. От онзи ден скъпите гости ни идват на гости само след първоначален разговор и без нощувка, и то много по-рядко. Случвало ли ви се е да се справите с подобна ситуация и какво решение сте намерили от нея?

 

 

Rate article
– Омръзна ми да идвате всеки уикенд!