Новата снаха каза, че нероденото й дете се нуждае от собствено пространство, така че майка ми и аз трябва да освободим стаята.

Мисля, че брат ми не се е оженил много добре. Честно казано, отначало се опитвах да поддържам нормални отношения със снаха си. Брат ми и съпругата му живяха известно време с майка ми и мен. Оттогава аз се преместих в по-малка стая, майка ми се премести във всекидневната, а на брат ми и съпругата му отстъпихме спалнята. Но Елена веднага се опита да ни покаже с поведението си, че не сме й равни. Тя беше дъщеря на професор. Съпругата на брат ми не смяташе за необходимо да чисти или да готви в къщата, като обясняваше, че тя не е шефката. Когато Хелена забременя, тя каза, че има нужда от спокойствие. Майка ми не е конфликтна личност, затова просто наблюдаваше всичко мълчаливо. Дори не можех да доведа приятелите си в къщата, защото, видите ли, Елена живееше там.

Тя изискваше вкусна храна и тишина. Сега майка ми трябваше да готви за нея и за нас поотделно. Няколко пъти се опитах да поговоря с майка ми, за да не се опитва да угоди на снаха си, която с всеки изминал ден ставаше все по-нахална. По-близо до раждането съпругата на брат ми каза, че нероденото ѝ дете трябва да има отделна детска стая. Тя искаше да ме премести в дневната на майка ми. Не можехме повече да търпим това. Елена избухна в сълзи, започна да крещи, сякаш щяхме да й причиним преждевременно раждане. Брат ми се застъпи за съпругата си и ме нарече сополиво малко дете. Накрая майка ми помоли брат ми да реши жилищния въпрос. Най-накрая те се изнесоха. Освен това не знаехме нито кога се е родил синът им, нито кога се е състояло кръщенето. Снаха ми само каза, че не бива да носим никакви подаръци, по-добре ще е да дадем на детето пари. Тя дори обяви сумата.

Майка ми каза, че не разполага с такава сума. Вместо това ни забраниха да се виждаме с детето. Отначало майката беше разстроена, но по-късно започнаха сами да ни водят момчето. Самата Елена
понякога оставяше сина си при мен и майка ми. Например, когато трябваше да излезе с приятелките си на кафе или на маникюр. Но тя винаги прибираше детето с оплаквания. Облекли са го неправилно или са го нахранили неправилно. Когато детето навърши една година, брат ми и снаха ми дойдоха на гости. Казаха, че трябва да решат по някакъв начин жилищния си проблем. Тъй като не можеха да получат заем за жилище, снаха ми реши да отиде на работа и междувременно да остави детето при мен    .

– Ти учиш в педагогическия университет, така че ще получиш известна практика. Трудно ни е да живеем само със заплатата на брат ти. Но ние нямаме с какво да ти плащаме. А уроците? Можеш да се прехвърлиш в задочна форма на обучение, трябва да ти помогнем – каза свекърва ми.

разбира се, аз отказах да го направя   .

Не можех да обясня на брат ми, че жилищните им проблеми изобщо не ме засягат. Защо трябва да жертвам собственото си образование в полза на някой друг. А след това трябваше да изслушам недоволството на снаха ми, че не се грижа добре за детето ѝ.

Елена ни нарече егоисти и каза, че никога повече няма да стъпи в нашата къща. В продължение на около шест месеца те наистина не се появиха. И един ден брат ми се прибра вкъщи. Оказа се, че съпругата му е отишла на работа и там се е запознала с друг мъж. Тя се развела с него и подала молба за издръжка.

Сега тя изнудва брат ми с дете. Ако той плаща издръжката, ще вижда сина си. Ако не го направи, тя може да не се надява да го види. Само че вторият мъж, когото Елена срещна, не бързаше да се ожени за нея. Той си имаше законна съпруга. Така че бившата съпруга на брат ми все още живее в апартамент под наем, който, между другото, все още се плаща от брат ми. Брат ми ни се извини и каза, че следващия път ще избира жена по-внимателно.

 

 

Rate article
Новата снаха каза, че нероденото й дете се нуждае от собствено пространство, така че майка ми и аз трябва да освободим стаята.