Но е страшно да я погледнеш. Тя качи петнайсет килограма и спря да се грижи за себе си

от няколко години работя като психотерапевт. През годините съм виждала най-различни неща. Един ден при мен дойде мъж, който се оплакваше от съпругата си. Причината беше съвсем тривиална – тя беше качила 15 килограма през последните седем месеца. Той звучеше укорително и смутено  .

– “Не мога да понасям да гледам това. Прибирам се от работа, а тя лежи на дивана. Думите ми не й действат”, оплаква се мъжът. “Кажете ми, как може да лежи така на дивана по цял ден? Тя не готви нищо в къщата. Освен това е спряла да се грижи за себе си, ходи така, че не искаш да я погледнеш. Не се боядисва и не си прави прическа. Дори не говоря за поддържането на реда в къщата. Защо ви е нужна такава жена?

– “Такава ли е от началото на брака ви?” “Не, не. Попитах съпруга си.
– “Не, не е било! Преди тя беше весела и дружелюбна. Обичаше да танцува, пътуваше по света. Често се разхождахме, много си говорехме. А сега вече не мога да я понасям. Само си представете – петнайсет килограма. Тя едва се движи из къщата. Срам ме е да излизам с нея.

– Какво би могло да провокира такива промени у съпругата ви? Може би тя очаква дете? “Седни и поговори с нея откровено – посъветвах я аз.

– “Ами да, скоро ще имаме дете. Има ли значение това?” – каза съпругът ми.

– Иска ми се да имаше! Знаете, че е естествено да наддавате на тегло по време на бременност. А това, че не ѝ се готви или не ѝ се става от дивана, също е нормално. Предстоят ви още много предизвикателства. “Не осъзнаваш ли това?” Попитах изненадано    .

– “Но бебето не тежи толкова много!” – продължи той.

– “След като роди, всичко ще се върне към нормалното. Няма за какво да се тревожиш! Ти си мъж! Вземи се в ръце. Не бива да се държиш така. Ами да подкрепяш жена си? Върни се вкъщи и се извини на жена си. И не забравяйте да ѝ купите букет цветя. Заведи я някъде. Може да е на кино, в кафене или просто на разходка в града. Тя има нужда от това точно сега. Надявам се, че ме разбирате.

Минаха два месеца, откакто онзи мъж беше с мен, а аз все още си спомням тази история. Има такива мъже! Себични мъже! Това ме кара да се срамувам от тях!

 

 

Rate article
Но е страшно да я погледнеш. Тя качи петнайсет килограма и спря да се грижи за себе си