– Нямате пари за храна? Отидете на работа! Колко дълго можете да живеете с чужди пари? Днес ме уволниха от работа, но не стоя там с протегната ръка

Автобус. Всички пътници седят и не си обръщат внимание един на друг. Навън вали дъжд. На една от спирките се качва бездомник. Въпреки че мъжът беше на не повече от петдесет години, изглеждаше много по-възрастен. В целия автобус се разнесе неприятна миризма. Той беше мръсен и неподдържан.

– “Добри хора, моля ви, дайте ми малко пари за хляб. От три дни съм без храна”, каза той.

Повечето пътници го пренебрегнаха, а някои посегнаха към портфейлите си за пари.

Изведнъж един пътник извика:

– “Вие нямате пари за храна? Иди на работа! Докога можеш да живееш с чужди пари? Днес ме уволниха от работа, но няма да стоя там с протегната ръка. Имам и заем за апартамента си.

Мъжът изглеждаше доста прилично. Бездомникът погледна надолу от смущение. С мръсните си ръце той започна да търси нещо в джобовете си. Той извади спестяванията си и ги даде на мъжа.
– Вземете го, имате по-голяма нужда от него. И добрите хора ще ми помогнат.

С тези думи бездомникът поиска да слезе от автобуса. Мъжът се втурнал след него, опитвайки се да му даде парите. Всички пътници мълчаливо наблюдаваха случващото се.

След като настигнал бездомника, мъжът се опитал да докаже правотата си. Но бездомникът само се засмял. Той отказал да вземе парите му.

– Животът е хубаво нещо. В света има много добри хора. Трябва да умееш да се наслаждаваш на всеки миг – замислено казал бездомникът.

Мъжът стоял неподвижно, а по лицето му се търкаляли сълзи. Беше ясно, че тази случка е оставила следа в сърцето му. Той стискаше парите, които беше получил от бездомника.

Rate article
– Нямате пари за храна? Отидете на работа! Колко дълго можете да живеете с чужди пари? Днес ме уволниха от работа, но не стоя там с протегната ръка