Никога не съм си представяла, че свекър ми ще се възползва от собствената си дъщеря и внучка!

Приятелите ми често ми разказваха истории за родители, които печелят пари от децата си, но те ме разсмиваха! Нормалните родители никога не биха направили такова нещо. Мислех така, докато не го направиха с мен. Това се случи преди две години. Беше сурова есен и аз прибирах жена си и дъщеря си от болницата. И двамата бяхме толкова щастливи, че не забелязвахме нито дъжда, нито студа около нас. Раждането на първото ни дете беше истински крайъгълен камък за нас.

По това време бях женен за съпругата си от три години. Запознахме се в университета в последния курс, ходихме на срещи в продължение на една година и аз ѝ предложих. Искахме бързо да започнем да живеем заедно, а след това в продължение на 2 години отчаяно се опитвахме да видим двете заветни “ивици” на теста. Вече мислехме да отидем на лекар, трябваше да отидем в понеделник, но в неделя жена ми изяде нещо и през следващите два дни имаше ужасна токсикоза. Нищо не ѝ помогна, наложи се да извикаме линейка и тогава получихме добрата новина.

Беше краят на септември, а аз всеки ден поемах много работа, за да изкарвам повече пари, защото сега бях единственият издържащ семейството. Един ден свекърът ми ни дойде на гости и аз започнах да се извинявам, че тази година няма да мога да дойда и да му помогна, но той само махна с ръка, сякаш нямаше с какво да помогне, почти нищо не беше пораснало, а ако имаше нещо, то беше достатъчно за него и свекърва му за няколко седмици и толкова. Това ме огорчи, защото бяхме свикнали с прясна домашна храна, а после роднината се сети, че съседът му имал всичко и че щял да го продаде, сякаш щеше да го купи от него и да ни го донесе, за да не си губим времето и да не се налага да ходим до селото.

Преди да отиде на село, Петър се отбиваше в дома на дъщеря си, питаше я какво да донесе, вземаше парите, купуваше всичко на място и на следващия ден го получавахме. Бяхме много щастливи от това, защото не само бяхме сигурни, че всичко е наред със зеленчуците и плодовете, но и свекърът ми беше толкова услужлив.

Един уикенд свекърва ми се обади и ме помоли да я закарам от вилата с кола, защото имала много пакети, а свекърът ѝ бил болен. Разбира се, не можех да откажа, още повече че така или иначе планирах да си почина. Когато пристигнах, свекървата ми каза да сложа няколко чувала с картофи в багажника и да сложа няколко кофи със зеленчуци и плодове на задната седалка. Бях искрено изненадан от такива покупки.

– Предварително ли купихте всичко това от съседката си?

– Защо трябва да купуваме от някой съсед? Всичко това е нашеһттр://…. Баща ти не ти ли каза, че тазгодишната реколта не прилича на нищо, което сме имали досега?

– Не можех да повярвам на това, което чух, и тогава казах на свекърва ми, че през цялото време сме плащали пари на Петър, “въображаемия съсед”. Свекърва ми беше много изненадана, но се опита някак да оправдае съпруга си, като каза, че съм разбрала нещо погрешно    .

Карахме целия път в мълчание, а аз се опитвах да разбера защо свекърва ми е постъпила така с нас, но не можех да намеря обяснение. Помогнах на свекърва ми да занесе покупките вкъщи, но не поздравих свекъра си. Мисля, че той разбра, че аз вече знам всичко   .

вкъщи разказах на съпругата си за всичко, тя не можеше да повярва, а след това дълго плака. Неприязънта към баща ми, който реши да печели пари от нас в труден период, тежеше и на двама ни. Когато съпругата ми поговори за това със свекърва ми, тя отново защити съпруга си, сякаш ние не сме разбрали всичко. Но какво имаше за разбиране? Ние спестяваме всяка стотинка, а той взема пари от нас за храната, която аз също засаждах и обгрижвах през лятото.

Минаха две години и след това се видяхме с родителите на жена ми само няколко пъти, на съвместни семейни тържества. След тази постъпка те станаха чужди за нас. Как можем да се доверим на такива хора?

 

Rate article
Никога не съм си представяла, че свекър ми ще се възползва от собствената си дъщеря и внучка!