Непознат старец поиска да отстъпя най-долния рафт във влака, но аз отказах.

с племенницата ми планирахме ваканционно пътуване до морето. Наехме хотелски стаи и купихме билети за влака, като резервирахме места в едно и също купе – аз резервирах долния рафт за себе си, а горния рафт – за моето момиченце. Отначало изглеждаше като перфектно пътуване, но настроението ни не се задържа дълго на оптимистична нотка. Във вагона влезе един възрастен мъж и веднага настоя да ѝ дадем долния рафт. Бързо преминавайки от думи към дела, той седна на краката ми, опитвайки се да заеме място възможно най-скоро   .

Разбирам трудностите, с които може да се сблъска един възрастен човек, за да се изкачи до най-горната седалка, но аз специално бях купил тази седалка за себе си, за да мога да пътувам удобно. Въпреки че съчувствам на трудностите, с които може да се сблъска един възрастен човек, смятам, че това е единствено негов проблем или проблем на онези, които са решили да спестят пари от билета му и са купили по-евтина седалка    .

Като чу категоричния ми отказ, старецът започна да прави сцени. Той извика кондуктора, който за съжаление не можеше да се намеси, защото не бях нарушил никакви правила или разпоредби.

Въпреки това той упорито се опитваше да ме убеди, като подчертаваше колко е важно да се уважават възрастните хора. Аз обаче нямах никакво намерение да се съобразявам с исканията му, като стоя на мястото си. Конфликтът трябваше да бъде разрешен от управителя на влака. В крайна сметка намериха свободно място за стареца в съседния вагон. Това показваше, че все още има свободни места и подсказваше, че дядо ми се опитва да манипулира добрата воля на други хора, за да спести пари.

Накрая започнахме пътуването си. Само няколко минути по-късно впечатлената ми племенница се засмя и каза: “Ти си толкова смел! Аз отдавна щях да се откажа…”.

Според мен постъпих правилно. Платих си за мястото, така че защо трябва да страдам? Всеки трябва да носи отговорност за себе си и да се въздържа от опити за измама или печалба за сметка на другите.

Съгласни ли сте с тази гледна точка?

 

Rate article
Непознат старец поиска да отстъпя най-долния рафт във влака, но аз отказах.