Не забелязах веднага бившия си съученик. А когато се обърнах, видях пред себе си уморена и изтощена жена. Тогава тя ми разказа за трудния си живот като жена

Обедната ми почивка беше свършила и аз се връщах на работа. Вървях бързо, за да не закъснея. Не исках да получа порицание от шефа си. Не забелязах веднага жената, която ме настигаше.

– “Ти бягаш от мен? Едва ли мога да те догоня! Чакай малко. Замислям се дали си ти, или не…” – каза жената, която ме следваше.
Спрях, за да я погледна.
– “Съжалявам, че не те видях веднага. Бързам, защото не искам да закъснявам за работа – казах, – и често не забелязвам никого. Вие не сте първият човек, който ми го казва.

– Мисля, че сме на един и същи път – продължи Мелиса, бившата ми съученичка, която не бях виждала повече от седем години, – как си?
– Добре съм, живея в собствената си къща, работя на работното си място. Децата ми си имат свой собствен живот, пораснаха и се изнесоха. Това е всичко – продължих аз.
– А жена ви?
– Всичко е наред. Жена ми е като жена. Нищо ново. По-добре ми кажи как си.
– Решил съм да се разведа. Вече съм подал молба за развод. Беше ми трудно.
– Как така? А децата? Какво се случи?” Попитах.
– “От пет години се опитвам да спася семейството си. Но всичко е напразно. Хората не се променят.

Очите на Мелиса веднага се напълниха със сълзи. Тя сведе глава и след това продължи.
– “Съпругът ми не разпозна първия ни син. Каза, че не е негов. Междувременно ми изневеряваше с друга жена. Знаех за любовницата му от самото начало, но си мълчах. Не исках да вдигам скандал. Много го обичах. Въпреки че в началото всичко между нас беше наред. По-късно той вече не се срамуваше от нищо. Водеше я из града, прибираше се късно или изобщо не се прибираше. А аз изразходвах цялата си енергия, за да създам комфорт у дома. Пране, чистене, гладене, готвене. Отдадох всичките си грижи на децата си. Те винаги бяха добре поддържани и нахранени. Той се прибираше пиян и спеше по цял ден. Трябваше да се разхождаме из къщата тихо като вода, за да не го събудим. Съпругът ми ми се присмиваше и ме наричаше с имена. След второто ми дете отслабнах много. Синините под очите ми показваха умората ми.
– “И вие издържахте на всичко това?” Попитах.

– “Издържах” – отговори Мелиса и издиша тежко.
– “Прочетох в един вестник, че когато една жена търпи триковете на мъжа си, той започва да се възползва от нея и я превръща в жертва. Кара я да се унижава, да прави отстъпки и да търпи. За жената е много трудно да сложи край на това и тя го търпи. Възможно е да се измъкне само ако жената е силна. Не вярвах в това, докато самата аз не попаднах в такава ситуация. Осъзнах го едва сега и дълго време търпях, мислейки си, че всичко все още може да бъде спасено. По този начин направих крачка към него, а той се отдалечи още повече. Опитах всичко: да моля, да плача, да се унижавам, да търся всичките му жени. Накрая казах на една от тях, че съпругът ми има жена и деца, но тя само ми се изсмя.
Мелиса мълча още известно време и след това продължи:
– “Мина един месец, откакто той си тръгна. Отиде да живее при родителите си. Децата ме питат всеки ден къде е баща им, а аз не знам какво да им кажа. Заслужават ли те това? Преди два дни го срещнахме в града. Децата започнаха да тичат при баща си, а той започна да бяга. Така един баща бяга от децата си.

– Успокойте се. Ти си се отказала от него. Не си заслужава. Ще му мине. Просто е нужно време. Той вече не е в живота ви, което означава, че има място за нещо по-добро. И в края на краищата имате две прекрасни деца. Ще се оправиш, ще видиш – побързах да успокоя Мелиса, – а истинското ти щастие тепърва предстои.
– Ех… Свикнал съм да живея по този начин. Понякога нещо ще почука в апартамента и вече си мисля, че той се връща. Все още се надявам, че той ще осъзнае грешките си.
– А тя все още не е излязла от ролята на жертва – помислих си аз и погледнах изтощената жена, която бавно се отдалечаваше от мен.

 

Rate article
Не забелязах веднага бившия си съученик. А когато се обърнах, видях пред себе си уморена и изтощена жена. Тогава тя ми разказа за трудния си живот като жена