Не позволих на млада майка с шейна да се качи на пътеката

В понеделник имаше много силен снеговалеж. Сутринта, когато отидох на работа, всичко беше нормално. Пътеките бяха утъпкани и почистени и можеше да се ходи нормално. Снеговалежът обаче изпълни мисията си и покри всички пътеки и коловози.

Вървях към вкъщи по пътека, широка 30 сантиметра. По такава пътека може да върви само един човек и не е лесно. Една крачка в която и да е посока и се оказваш почти до колене в сняг.

И така се прибирам пеша от работа вечер. Реших да избера пряк път по тази пътека. След мен вървяха още двама души. Тримата почти стигнахме до тротоара, където специална техника вече почистваше снега.

Оставаха ми още няколко крачки до заснежения тротоар, но в този момент към мен се приближи една майка с шейна, на която седеше дете.

Помислих си, че тя ще изчака, докато аз и другите двама души, които вървяха зад мен, слезем от пътеката. Но тя дори не намали скоростта на шейната и почти я заби под краката ми.

Отначало се опитах да й говоря разумно:

– “Можеш ли да се отдръпнеш, остават ни две крачки, а след това ти дърпаш шейната.

На думите ми майка ми отговори грубо:

– Не, не мога. Оставете ме да мина, бързам. Не виждаш ли, че аз съм с шейната? А в тях има бебе!

В този момент интелигентността ми изчезна. Реших да говоря на нейния език. Понякога успявам да го направя. Опитвам се да се сдържам, но не винаги.

– Е, ти ми прегази краката с тази шейна. Това добре ли е? Нека си тръгнем. Обясних на прост език, че трябва да изминем няколко крачки, за да стигнем до тротоара. Предполагате ли, че трябва да влезем в снежна преспа, за да ви пропусна? Махнете шейната от пътя!

Хората, които вървяха зад мен, застанаха на моя страна. На мама не ѝ оставаше нищо друго, освен да отстъпи назад. Тя отстъпи назад.

Тогава интелигентността ми се върна и аз спокойно казах на младата майка:

– Не се разстройвай толкова, момиче. Имаш дете. Какъв пример му даваш? Трябва да се погрижиш за нервите си, защото ще ти трябват. Успех!

Може би постъпих неправилно, като се обърнах така към едно младо момиче, имам предвид мама. Но младите хора са толкова арогантни, че е невъзможно да се справиш с тях по друг начин. Поне аз не мога.

 

Rate article
Не позволих на млада майка с шейна да се качи на пътеката