– Не, няма да го взема”, излиза от пробната във вторник клиент с недоволна физиономия. – Не мога да понасям миризмата на чужд дезодорант върху подмишниците си.

След като се омъжих, излязох направо в отпуск по майчинство. Минаха три години, синът ми тръгна на детска градина, така че реших да започна собствен бизнес. Отворих магазин за дамски дрехи на пазара.

– Това е глупаво – това е фразата, която чувах от всички страни. Нито един ден не се консултирах със съпруга си как правилно да организирам всичко – той ме подкрепи. По образование съм медицинска сестра, на предишната си работа получавах минимална заплата, така че този бизнес при всички случаи щеше да дава по-голяма печалба.

В нашия град беше доста скъпо да се наемат помещения, но аз намерих доста приемлив вариант и се потопих в собствения си бизнес. Първо взех кредит, извадих всички необходими документи и сега имам свой малък магазин в един търговски център.

Продавам самостоятелно от сутрин до вечер. Свекърва ми ми помага с дъщеря ми. Мария ми боледува много често, особено през зимния сезон, и няма възможност да излезе в отпуск по болест, въпреки че е сама на себе си шеф…

– Предложете на годеницата на брат си да работи при вас – каза ми майка ми преди две години.

– Мамо, – казвам аз – сега аз самата работя почти без печалба, а Лиза ще трябва да плаща месечна заплата. Но всъщност имаше и друга причина: да взема роднини на работа е провал, а аз изобщо не я харесвах като човек.

– От нея можеше да се разбере, че е много подла!”. – Казах на съпруга си.

На другия ден обсъждахме една обща позната, която беше хваната на подкуп, и тя каза: добре си направила, жено, жалко, че са я хванали.

– А ние днес ви дойдохме на гости, – моята роднина надникна в магазина ми с количката, – купувахме на Денис костюм и решихме по същото време да посетим леля й.

Забавлявах се с малкото дете и размених няколко думи с Лиза. После погледът ѝ падна върху една рокля: – О, винаги съм си мечтала за такава рокля. Не мога да се прибера след бременността, старите ми дрехи са твърде малки, а скоро ще отида на сватба, за да отида при една приятелка. Майка ми доброволно се е съгласила да гледа внука ми. Съжалявам, че не е моят размер, щях да я взема.

– Имам твоя размер – казах аз, – мога да ги донеса и да ги пробвам. Другите размери ги имам отзад, а в коридора висят най-популярните, 44 или 46. Лиза след раждането на детето качва килограми, ще й пасне 50, а аз го имах.

– Донеси го! – Съпругата на брат ми възкликна: – Излезе с блестящи очи в залата, а цветът и стилът ѝ подхождат. – Колко струва? – попита Лиза, когато видя етикета с цената: – Много скъпо!

– Ще ти продам на покупната цена – казах аз, – по-евтино точно от това, което не мога.

– Не мога да го купя дори на покупната цена, сега нямам толкова пари. Двамата с брат ти имаме да плащаме ипотека. Добре, този път ще се справя без новата рокля.

Мисля, че Лиза се надяваше, че ще й подаря тази рокля, но и сега нямам възможност да правя такива подаръци.

Лиза разгледа още няколко варианта на рокли, взе количката и тръгна към вкъщи, защото Тимур трябва да си сготви ядене.

Седнах и започнах да правя изчисления – не мога да взема внучката си от детската градина днес, свекърва ми се обади след няколко дни, – имам много силно главоболие, вероятно заради промяната на времето. Вече съм се уговорила с майка ти, тя ще вземе Полина и ще я заведе при нея.

Майка ми живееше в съседство с магазина ми, но някак си така се случи, че майката на съпруга ми прекарваше повече време с дъщеря ми.

– Ето ни – чух на прага почти в шест вечерта, – кога затваряте?

В магазина имаше клиент, затова помолих майка ми и Мери да влязат отзад. Обикновено затварях магазина в 19:00 часа.

– Ще отида сега.” Мама излезе след около 5 минути: “Мери седи там и рисува, а аз трябва да изпека пайове, имам малко тесто вкъщи там.

Уикендът мина, а в понеделник майка ми се обади и предложи сама да доведе внучката си от детската градина: – Обадих се на свекърва ми, тя вече беше наясно с това. Бях много изненадана, защото майка ми е много трудна, а после тя се включи доброволно.

– Не, няма да я взема – клиентката излезе от пробната във вторник с недоволна физиономия. – Размерът не е дошъл? – попитах аз. – Не, размерът е идеален, но тази рокля е носена. Подмишниците ми просто непоносимо миришат на чужд дезодорант, а петната са по цялата дължина.

Извиних се на клиентката и разбрах, че в малък град е много лесно да загубиш репутация и клиентела. И тогава започнах да подреждам пъзелите в главата си. Отказът на Лиза да купи, въпреки че роклята ѝ харесваше, майка ми, която доведе внучката си, а после бързо избяга. Второто посещение на майка ми в понеделник “просто за забавление”.

– Ще бъда честна, аз взех роклята – призна майка ми. Лиза изобщо не е имала никакви дрехи.

– Тя ли те помоли да направиш това?

– Е, съгласих се, още повече че имах нужда от тоалет само за една вечер.

– И какво от това?” – отговори ми Лиза, – “Така правят всички!

– Нали разбираш – казах аз, – че ме настройваш в очите на клиента. Аз се грижа за репутацията на моя магазин!

– И какво от това. Именно майка ти е взела роклята, тогава се разправяй с нея!

Разбирам, че майка ми е искала да помогне на Лиза, но не и по този начин!

– Ще ти върна парите за това – каза майка ми.

Да, аз взех парите и дадох роклята на майка ми. Същата вечер брат ми се обади и каза, че съм ограбила майка ни.

– Вземи и дай парите за роклята, която жена ти носеше на сватбата! – Аз казах: – Защо трябва да страдам?

Сега ще имам санкции срещу собствените си роднини: те не могат да влизат в магазина. Нека си купуват дрехи в други магазини.

Rate article
– Не, няма да го взема”, излиза от пробната във вторник клиент с недоволна физиономия. – Не мога да понасям миризмата на чужд дезодорант върху подмишниците си.