Навън беше около -15 градуса, а момичето носеше светла блуза. Бързо се затичах към нея и я поканих на чай, точно както в старите времена. Тя с радост се съгласи и изтича след мен.

Наскоро отпразнувах 30-ия си рожден ден и за него си направих великолепен подарък – тристаен апартамент. По стечение на обстоятелствата тъкмо се канех да си купя апартамент, а мои приятели решиха да продадат своите с мебели и техника. Те дори ми направиха отстъпка като на приятел.

Отне ми толкова време да си купя апартамент сама, защото цял живот съм си била самодостатъчна. Когато бях на 18 години, напуснах дома си и започнах да работя и оттогава спестявам за апартамент. И тогава имах късмета да получа такъв с добър ремонт и уютни стаи!

Но къщата беше доста стара, така че имаше разнообразие от съседи. От млади семейства до баби и дядовци. Разбира се, имаше и едно семейство алкохолици. Може би нямаше да им обърна внимание, ако нямаха толкова красива малка дъщеря. Често я виждах да се скита сама на детската площадка, когато се прибирах от работа. Един ден се заговорихме и оттогава започнах да я каня на чай и да я почерпя с нещо вкусно, защото едно дете винаги е гладно. С течение на времето момиченцето започна да свиква с мен и аз успях да я попитам за родителите ѝ. Тя ми разказа, че баща ѝ загубил работата си предната зима и започнал да пие, а майка ѝ го последвала. Беше много болезнено да чуя тази горчива истина от едно дете.

Едва шест месеца след като заживях в собствения си апартамент, се запознах с Филип и веднага започнахме романтична връзка. Година по-късно решихме да живеем при него, а моят апартамент беше отдаден под наем, така че рядко виждах малката Сара. Годината, в която живеехме с Филип, отлетя бързо. И тогава ми се обадиха наемателите, имали някакви проблеми с водопроводната инсталация и ме помолиха да дойда. Веднага отидох да ги видя.

Времето в този ден беше неприятно, цял ден валеше. Вече близо до къщата забелязах Сара на една люлка. Дъждът беше силен, но тя не искаше да бяга вкъщи, а се люлееше спокойно. Навън беше около -15 градуса, а момичето беше облечено в лека блуза. Бързо се затичах към нея и я поканих на чай, точно както в старите времена. Тя с радост се съгласи и се затича след мен. След като помогнах на другите наематели, заведох Сара в апартамента на съпруга ми, където я стоплих с топла вана и чай и я нагостих вкусно. Докато се хранехме, Сара ми разказа, че майка ѝ е починала преди месец и това е накарало баща ѝ да пие още повече и тя почти не можела да се прибере вкъщи, защото там винаги имало разгневени хора, а той дори не забелязвал, че е изчезнала, и не питал дали е яла нещо.

Сърцето ми се разтуптя от неприязън към това мило момиченце. Вечерта разказах всичко това на Филип и той вече разбра какво искам. Без повече дискусии започнахме да събираме документите, необходими за осиновяването, и се свързахме с правната помощ, за да ни помогнат да оставим опечаления баща без бащинство.

Месец по-късно Сара стана наша официална дъщеря и ние се постарахме да ѝ осигурим възможно най-щастливото детство. А година по-късно със съпруга ми разбрахме за бременността ми и сега апартаментът ни е още по-наситен с щастливи детски гласове.

Спомням си за това време с трепет, защото сега децата ни са възрастни. Сара е учителка, има съпруг и две деца, а синът ни завършва медицинско училище и иска да стане изключителен хирург.

 

Rate article
Навън беше около -15 градуса, а момичето носеше светла блуза. Бързо се затичах към нея и я поканих на чай, точно както в старите времена. Тя с радост се съгласи и изтича след мен.