Моника чака децата, няма никой друг

Моника живее от другата страна на улицата. С нея сме приятели от години. Тя знае абсолютно всичко за мен, както и аз за нея. Моника има три деца. Тя ги е отгледала сама. Жената се е посветила на отглеждането на децата си. Никога не се е омъжвала повторно.

Децата ѝ живеят в различни краища на света. Те рядко идват на гости. Моника е купила телефон, за да разговаря с тях, но те не могат да говорят дълго.

Моника прекарва вечерите си сама. През деня тя работи на двора или в градината. Наблюдавам приятелката си. Мисля, че тя често е тъжна.

Дъщеря ми често идва да ме види. Тя прекарва всеки уикенд с мен.
Моника дойде в събота с торта. Тя искаше да седнем и да си поговорим. Мисля, че се чувства самотна.

Напоследък Моника е жизнерадостна. Децата обещаха да дойдат, но не поотделно, а всички заедно! Приятелката ми радостно тичаше наоколо, грижеше се за двора. Опитваше се да приведе всичко в ред. През първата половина на деня тя почистваше двора. Следобед се прибра вкъщи. Прозорецът в кухнята беше отворен, така че тя готвеше за вечерта.

Часовникът показваше 19:00 ч. Дворът на Моник беше празен. Тя излизаше на всеки двайсет минути и се оглеждаше за децата. Улицата беше тиха, дори котките не се разхождаха. Моника дишаше тежко и се върна в къщата.

Беше вече след осем часа. На улицата нямаше никой. Стрелката на часовника бавно наближаваше девет часа. Притеснявах се за приятеля си. Тя беше спряла да излиза навън. Светлините в къщата ѝ бяха изгасени.

Почуках на вратата на Моника. След няколко секунди тя се втурна. На лицето ѝ имаше усмивка. Когато ме видя, беше разстроена.

– Извиних се. Бях очаквал някой друг. Не изпитвам обиди. – Моника се извини.

Хванах приятелката си за ръка и я завлякох в къщата. Сложих чайника, а Моника разряза ябълковия пай. Тя прекара вечерта с мен. Тя се оплака от децата. Те обещаха да дойдат. Моника изчака, подготви се. Никой не си спомняше за старата майка.

На сутринта Моника дойде при мен за закуска. Нямах нищо против.
През нощта тя почти не спа. Обидата и болката я държаха будна.

Моника погледна тъжно в чашата си.
– Къде ще отиде цялата тази храна? – попита тя.

Не успях да кажа нищо. Вниманието ми беше привлечено от една кола зад прозореца. Тя беше спряла пред портата на Моника.

– Какво имаш предвид къде? Ти храниш гостите! – Казах и посочих към прозореца.

Моника скочи до прозореца. Усмивка озари лицето ѝ.

– Ето ви! Най-накрая сте там! – Моника извика от радост.

 

Rate article
Моника чака децата, няма никой друг