Мери отива в провинцията, за да направи сладко от касис. Имаше храсти, но не и плодове. На сутринта тя видяла съседката си.

Отношенията на Мария със свекърва ѝ не са оригинални. Нещо предизвиква недоволство, нещо ще прибере, нещо ще каже в лицето ви. Въпреки това тя не отказва да помогне с внуците. И не прави директни гадости. Но преди една година, през лятото…

Мария наследява от баба си къща в селото. Двойката я използвала като лятна къща. Свекървата също идваше там. Тя си почивала, разхождала се, помагала в градината. Миналото лято Мери купила захар и отишла в лятната къща с децата, за да направи сладко от касис.

Пристигайки на мястото, тя била неприятно изненадана. Храстите били там, но плодовете ги нямало. Тя си помислила, че някой от съседите е набрал плодовете за продан, за да “подобри здравето си”. Тя била много разстроена, но не се обадила на съпруга си. А на сутринта съседката, която донесла на Мария яйца за закуска за децата, попитала:

– Защо свекърва ти дойде сама онзи ден?

Мария се изненадала, но не го показала. След закуска тя се обадила на свекърва си.

– Съседката казва, че сте дошли във вилата по някаква причина. Можеш ли да ми кажеш защо? – попита тя.

– Мери, исках да посетя дъщеря си и внуците си, затова набрах малко плодове за децата. Така или иначе има много от тях.

– Много? Дойдох да правя сладко, а няма никакви плодове!

– Хайде. Направете го със сливи. Свекърва ми остави плодовете за децата.

Разбира се, Мария нямаше да откаже, ако свекърва ѝ се беше обърнала към нея като към човешко същество. И нямаше да събере всички храсти до последния плод. Защо децата ѝ да бъдат лишени от сладко от касис? Защо те са по-лоши от племенниците на съпруга ѝ? Дълго време не казала на съпруга си за това. Но с началото на летния сезон, страхувайки се да не се повтори миналогодишната история, тя разказала всичко на съпруга си и поискала да поговори с майка си. Отначало свекървата изпаднала в истерия, крещейки: “Не искам повече да стъпвам там!” Но колкото повече наближаваше лятото, толкова по-често питаше снаха си: “Кога ще отидем на вилата?”

 

Rate article
Мери отива в провинцията, за да направи сладко от касис. Имаше храсти, но не и плодове. На сутринта тя видяла съседката си.