Мамо, защо седиш на двора? Тъмно е!

– Мамо, защо седиш съвсем сама на верандата? Ела при нас да пием чай. Вечерта е, става студено – каза дъщерята.

– Чакам леля си – отвърна жената с обидена физиономия. – Ще седя тук, чакам я вече три дни.

– Мамо, ти ли се скара с леля си? За какво трябва да се карате? На теб ти е останала само една сестра. Тя си има собствена къща, виждам през прозореца, че копае в градината. Децата, внуците и правнуците ѝ са при нея. И всички ние сме тук. А също и внуци и правнуци. Какво става, мамо?

– Тя ми каза нещо и аз намерих един документ. Рових в кутията в полунощ снощи и го намерих! Сега чакам да й покажа, че казвам истината.

– И си мисля, мамо, защо не спиш, винаги се суетиш зад стената през нощта. Дори дойдох при теб, помниш ли, и те попитах дали всичко е наред. А ти каза, че не.

– Това няма значение! Тя не си спомня нищо! Казва, че през 1946 г. е работила в градината заедно с майка си, въпреки че е била само на единадесет години. А аз тогава учех агрономство и не правех нищо вкъщи! Това не е вярно! Работех във фабриката, за да изхранвам семейството си! Работих от зори до мрак в продължение на две години, докато баща ми най-накрая се върна. И тогава започнах да уча. След като се дипломирах, ме изпратиха да работя. Като агроном! И винаги изпращах пари на майка ми.

Но тя не си спомня нищо. Започвам да й разказвам – тя само маха с ръка. Винаги си бил отговорен – казва тя. А аз бях с майка ми. А майка ми не беше добре, не можеше да носи тежки неща, така че аз трябваше да го правя за нас двете! Но я разбирам, на нея също ѝ е било трудно. Тя все още е умна. Но тя е с пет години по-млада от мен. И все ме упреква, че още тогава не съм вършила домакинската работа, а сега не помагам достатъчно на дъщеря си и внуците. А аз, аз бих искала, но не мога, дъщеря ми, нямам сили!

– Е, мамо, не обръщай внимание.

– Ех, – махна с ръка майка ми, но аз искам да си спомням за времето ни със сестра ми. За добро, за добро. А тя продължава да брои. Започвам да ѝ разказвам нещо за детството ни, а тя преобръща всичко. Защо го прави?

Няколко дни по-късно леля ми дойде направо от прага:

– Аз боядисах пода и верандата. Семейството ми ще дойде скоро, нека има ред.

– Сядай, ще ти покажа нещо – започна миролюбиво жената.

– Но аз нямам време, имам много работа – лелята седна на ръба на верандата.

– Помниш ли кога се върна татко? Мама се притесняваше, че той си е намерил друго семейство. Ето, виж, – жената с трепереща ръка започна да се опитва да измъкне потъмнялото от времето листо, но то не даваше.

Жената мълчаливо сложи стария лист в папката.

– Мамо, какво правиш пак? Ти не си говорила с нея?

– Не мога да се свържа с нея. Тя е много делова, винаги е била такава. Винаги ми показва моето нищожество. Това я кара да се чувства добре. Съжалявам, че не съм толкова добър помощник.

– Мамо, сварих картофи в кожите им, нека заедно да направим винегрет. Ти обичаш да обелваш горещи картофи.

Когато съпругата ми почина, леля ми отначало се разсърди:

– Защо не я спасихте? А тя самата ставаше все по-мързелива. Ето, аз съм целият в бизнеса, нямам време за болести.

После леля ми се успокои и започна да им идва на гости.

– “Мога ли да седна тук, на верандата ви? Няма да ви преча?

Тя седи и тихо си говори сама на себе си.

Веднъж леля ми дойде много щастлива:

– “Днес сънувах сестра си. Каква радост. Тя каза, че не се е обидила от мен. Разбрала, че не съм била готова да я чуя, все съм доказвала нещо. Също така ми каза да не се натъжавам. Да живея, докато живея. И аз започнах да се уморявам. Родителите ми не ми вярват, те са изненадани.

А сестра ми каза, че когато тази суматоха свърши, ще поговорим. Там ще има много време.

 

Rate article
Мамо, защо седиш на двора? Тъмно е!