“Мамо, ти не ме искаше! Родила си ме и не си ме обичала, просто си ме отгледала! Като някакво растение! Тест!”

Кейт не може да сдържи сълзите си след посещението при майка си. Всеки път, когато посещаваше майка си, тя си обещаваше, че този път няма да слуша всички “гнили” неща, които майка ѝ казваше, но дали това помагаше? Майка ѝ умееше да оказва толкова силен натиск върху местата, където я болеше най-много, че нищо не можеше да помогне. “Това ли виждаш в него?” – никога нямаше да се умори да повтаря, визирайки съквартиранта си, на когото отиваше на гости.

– “За какво говориш, мамо? Ние сме заедно от 10 години!

– Ти не си омъжена, така че защо ти е нужен той? Защо се грижиш за него?!

– Мамо, аз го обичам   …

– Не искам да го чувам – прекъсна я тя, – той е нищо за теб! Чужденец! Да обичаш или да не обичаш – това е детска игра! Утре любовта ще изчезне и какво ще ти остане?” – ядосано каза майката. Беше ядосана на дъщерите си. Рано беше загубила съпруга си, а двете й дъщери, на които се беше посветила, я предадоха. Едната избягала да живее в чужбина, а другата скъсала с богат и обещаващ мъж и започнала да живее с прост момък, който дори не я помолил да се омъжи за него    .

този път Кейт не издържала повече и отишла в дома на съпруга си. Понякога тя има волята и желанието да спори с майка си: “Ако не си забравила, мамо, аз съм на 60 години! Имам ли право да живея така, както искам? Или все още трябва да искам разрешението ти?”

Всъщност всички думи на майка ѝ нараниха Кейт, защото тя виждаше, че майка ѝ е недоволна от нея, искаше за нея различен живот, професия и съпруг.

Един ден Кейт напълно се изгубва, тя все още си спомня тези думи и плаче от срам за себе си, но времето не може да се върне назад. Същата вечер тя казва на майка си: “Мамо, ти не ме искаше! Родила си ме и не си ме обичала, просто си ме отгледала! Като някакво растение! Тест за изпитване!” Майка ѝ се обърнала и отишла в друга стая. Кейт не знаеше какво да прави, затова се извини и напусна къщата. След това имали седмица мълчание и тогава дъщерята получила писмо без обратен адрес, но веднага разпознала почерка на майка си. В него пишело, че самата тя е израснала в семейство, в което не е прието да се “обича”, и й липсвало внимание и топлина. Не знаела какво може да бъде различно, но правела всичко възможно да даде на нея и сестра ѝ най-доброто.

Минали години от това писмо, но майка ѝ все повече се нуждаела от дъщеря си. Самата тя се превръщаше в дете и искаше да бъде по-близо до Кейт. Не знаеше как да говори за това, затова обиждаше дъщеря си и дори на 60-годишна възраст тя не може да понесе факта, че майка ѝ все още не приема нейните избори и решения.

 

Rate article
“Мамо, ти не ме искаше! Родила си ме и не си ме обичала, просто си ме отгледала! Като някакво растение! Тест!”