Майката зад мен добави разтреперано: “Да!”. Разбрах, че тя е готова да се разплаче.

Когато завършвах 11. клас, вече бях решила за себе си, че не искам да уча в университет, по-добре ще е да отида да работя в чужбина. Разбира се, когато казах на родителите си за решението си, те не бяха много щастливи, опитваха се да ме убедят, че имам нужда от висше образование, но после се съгласиха. Обясних им, че преди всичко искам да изкарам пари за къща и кола. Щях да правя това няколко години, а след това щях да се върна и да започна да градя нормален живот.

Докато работех, се запознах с дъщерята на шефа ми. Веднага си допаднахме и някак си всичко се оказа толкова сложно, че след шест месеца работа вече се ожених, защото след осем месеца щях да ставам баща. Родителите на съпругата ми не бяха много щастливи от зетя и постоянно ме критикуваха, че не печеля достатъчно, затова си намерих друга работа и започнах да работя по 12-16 часа, за да докажа, че струвам нещо   .

Разбира се, вече нямаше причина да се връщам вкъщи, въпреки че всяка седмица разговарях с родителите си, питах за здравето им и понякога изпращах пари за нещо, от което се нуждаеха. За три години обаче те не бяха виждали лично мен или съпругата ми, защото през цялото време ходех на работа и се опитвах да спестявам пари, за да печеля повече.

мама и татко живееха добре, имаха добри пенсии и спестени пари, така че веднъж годишно отиваха на море или на планина за няколко дни    .

Но наскоро ми казаха, че искат да дойдат да живеят при нас, сякаш за да помогнат на жена си и детето, да помогнат в домакинската работа и да са по-близо до единствения си син, защото нямали друго такова семейство. Освен това те вече се бяха пенсионирали, приятелите им бяха заети с работа, така че се оказа, че няма какво да ги свързва с Украйна. Не знаех как да реагирам на това. Разбира се, щях да се радвам, ако ги имах наблизо, но едва бях спестил пари за двустаен апартамент, работех по 12 часа на ден и спях и се хранех само вкъщи. Жена ми също реагираше с неохота, нямаше нищо против да живеят тук за известно време, но не и да останат завинаги.

Не знаех как да реагирам на тяхната “новина”, защото бихме искали да ни посетят, да видят как живеем. Дори бях готов да си взема отпуск за една седмица, но тогава можех да им дам напразна надежда, че по-късно ще заживеем заедно.

На сутринта се обадих на родителите си и реших да им кажа истината, като се опитах да го направя възможно най-“внимателно”, за да не ги обидя. Баща ми отговори с твърд глас: “Всичко е наред, сине, ние те разбираме!”, а майка ми добави с треперещ глас: “Да!”. Разбрах, че тя е готова да се разплаче. Тогава осъзнах какъв лош син съм, защото в продължение на много години те ми бяха давали най-доброто и сега искаха същото, а аз бях толкова благодарен!

Някои читатели ще ме осъдят, други ще ме разберат и ще ме подкрепят… Сега мисля да си намеря някаква друга работа на непълно работно време за единствения ми почивен ден, за да мога да купя на родителите ми апартамент близо до нас.

 

Rate article
Майката зад мен добави разтреперано: “Да!”. Разбрах, че тя е готова да се разплаче.