Майката имала определена сума пари в банката. Филип знаел за това и дошъл да я види

-Все още не знам как се правят много пари! Но имам някои идеи! – каза Филип, докато ядеше супата си и се преструваше, че се чувства добре, но торбичките под очите му вероломно показваха друго.

Мама въздъхна и погледна сина си. Кога ще поумнее и ще тръгне на работа? Тя му даде малка сума пари, за да не гладува, и го покани на вечеря.

– Трябва да си намериш работа, не е трудно, ще изкараш малко пари.
– Аз нямам нормална работа! Не искам да бъда таксиметров шофьор, няма да отида във фабрика, а знаеш ли колко плащат на инженерите в офиса? Това е боклук, не можеш да си изкарваш прехраната с него.
– Какво ще правиш тогава?

– Е, може би скоро ще стартирам компания . Опитвам се да опозная себе си, за да знам какъв бизнес да започна.

Филип я посещаваше отново и отново, месец след месец.

Когато старата дама започнала да свършва парите в сметката си, най-умният син не намерил нищо по-добро от това да поиска от майка си да вземе заем. Имал проблеми с дълговете и събирачите на дългове, но мама със сигурност щяла да получи парите. Той настояваше. Той поиска. Той крещял. Обвинявал майка си. Тя се предаде и взе заема. Филип беше щастлив.

Четири месеца по-късно парите отново му свършили. Мъжът не знаел какво да прави и осъзнал, че играе глупава игра със съдбата и няма никакъв шанс да спечели.

 

Много мъже попадат в този капан. Той се нарича “Не искам да правя нищо”.

Същността е проста: човек може да е толкова талантлив и умен, колкото иска, но вместо да печели пари тук и сега, той седи и чака, докато в главата му изникне блестяща и лесна за изпълнение бизнес идея или докато си намери високоплатена и задължително (подчертавам) интересна работа.

Фантазията е толкова сладка, че привлича човек бързо и надеждно. Нещо повече, фантазията заразява близките му – съпруга, майка, роднини – с вярата си толкова силно, че те хранят човека с пари и с надеждата, че той най-после ще започне да печели пари. А след няколко години или по-рано те започват да изтрезняват и да осъзнават, че всичко това е наивна приказка.

Тогава започва най-болезнената част – осъзнаването на истината. Нямат пари, нямат работа, нямат представа за себе си. Лошо е, боли, тъжно е. Човек или пие и изпада в депресия, или събира сили и започва да работи.

 

Rate article
Майката имала определена сума пари в банката. Филип знаел за това и дошъл да я види