“Консерви за риба” – поучителна история за жените, които постоянно се жертват в името на децата и съпрузите си

Веднъж една жена се разболяла и била приета в болница. През първия ден синовете и съпругът ѝ решили да я посетят. Разбира се, момчетата не дошли с правилните ръце. Те донесли цяла торба рибени опашки. Жената била шокирана от такова гостоприемство и изразила недоволството си от роднините си. Тя казала, че не е редно да носи такива жалки останки, когато все още е болна. Мъжът и децата искрено не разбраха нейното обругаване, защото смятаха, че това е много добра идея. Те обясниха защо са постъпили така. Оказва се, че от много години жената е давала всичко на момчетата, а за себе си е задържала само няколко дребни неща. Затова те решили, че тя ги обича най-много. И тогава се стигнало до жената. Тя осъзнала, че е посветила целия си живот на семейството си и се е лишила от най-доброто за тях.

Но какво можеше да направи? Така е била възпитана. И много хора все още са възпитавани по този начин. Още от детството ги учат да се жертват и да дават всичко най-добро на роднините и приятелите си, а самите те да напредват. Така тези хора живеят живота си и дори не подозират, че това поведение вече се е превърнало в норма, а другите го възприемат като съзнателен избор.

Всички къщи много бързо свикват с факта, че не се нуждаят от много и започват да го използват много. И защо не? Ако човек доброволно се отказва от всички благини и взема най-добрата, защо трябва да го разубеждаваме? Това е неговият избор, така да бъде. И такива “жертви” понякога не разбират или не разпознават, че са използвани. И никога не са чували за здравословен егоизъм.

Да, щедростта е добра черта, на която родителите трябва да учат децата си. Трябва да умеем да споделяме с близките си и да се грижим за техния комфорт. Но това трябва да бъде балансирано с любов към себе си и способност да изразяваме и изпълняваме желания. Научете се да изграждате някои граници и да давате на другите да разберат, че изисквате уважение към себе си и няма да им позволите да ви дават тези жалки остатъци, защото заслужавате нещо по-добро. Просто започнете да мислите за себе си. Още по-добре е, ако успеете да намерите някого, с когото взаимно да се грижите един за друг и да извлечете най-доброто от живота за двама ви и евентуално за семейството ви.

Дали поставяте на първо място своите желания, или поставяте на първо място комфорта на близките си?

 

 

Rate article
“Консерви за риба” – поучителна история за жените, които постоянно се жертват в името на децата и съпрузите си