– Колко слаби са всички ваши роднини, защо всички са болни? Да дадем баба в старчески дом? Аз ще платя за всичко. Ще намерим най-добрия, като в някой курорт!

– Скъпа, разбирам всичко, баба ти е болна, останала е сама, без дядо. Но защо тя трябва да живее с нас?! Нека живее с майка ти, тя и без това не работи, стои си вкъщи. А и ние може да имаме дете, не ни трябва още едно бреме тук!

– Как можеш да я наричаш така? Тя е моята баба! Моята скъпа и любима. Винаги ми е била приятелка и опора. А майка ми не може да й помага, нали знаеш, тя е след операция.

– Колко слаби са всичките ти роднини, защо всички са болни? Хайде да настаним баба в старчески дом? Аз ще платя за всичко. Ще намерим най-добрия, като в някой курорт!

– Майка ми можеше и да ме даде в сиропиталище. Помисли си, колко време й остава? Хората с толкова слабо сърце не живеят дълго. Нека изживее последните си години в любящо семейство! Ние ще имаме цял живот да живеем без нея. Междувременно просто бъдете търпеливи. И вие ще я обикнете, ще видите! Тя е очарователна баба, с чувство за хумор!

– Старите хора миришат! Не искам дрехите ми да миришат на урина!

– Осъзнаваш ли, че един ден децата ти ще кажат същото за теб?

– Още не съм стигнал дотам. Междувременно искам да живея нормален живот, а не с миризлива старица.

– Добре, това е достатъчно. Знаеш ли какво, събери си нещата и тръгвай. Баба ми се е грижила за мен през целия ми живот. А ти се държиш грубо, без дори да я познаваш! Дори не си ходил да я посещаваш с мен!

– Трябва ли да отида?! Избираш баба пред мен?

– Аз избирам семейството. Избирам любовта и верността. А ти отиваш с вонящите си предложения.

Той замина още същия ден.

Лора прибра баба си в дома си и макар че съпругът ѝ липсваше, всеки ден осъзнаваше, че е постъпила правилно. Баба се влошаваше.

Но тя се опитваше да бъде весела и постоянно благодареше на внучката си за грижите. Те си спомняха за детството, за дядо си, за разходките в родното им село …

Баба починала след месец. Тя заспа спокойно, като преди да си легне, целуна Лора. Беше щастлива, че са успели да прекарат толкова много време заедно преди смъртта ѝ.

На Лора много ѝ липсваше баба. Често посещавала майка си, която почти се била възстановила от операцията. Тя беше много благодарна, че Лаура се е грижила за баба си до самия край.

Скоро Лаура се омъжила и изобщо не я притеснявало, че съпругът ѝ живее с баба си, стара, болна, но много добра и мила. Те се сприятелили и понякога ѝ се струвало, че именно баба ѝ я гледа с тези мъдри стари очи…

Смятате ли, че Лора е направила правилния избор?

 

Rate article
– Колко слаби са всички ваши роднини, защо всички са болни? Да дадем баба в старчески дом? Аз ще платя за всичко. Ще намерим най-добрия, като в някой курорт!