Когато баба ми се върна от болницата, вкъщи я очакваше изненада. Тя нямаше представа, че вече няма да живее сама

Днес старицата навърши 80 години. Тя седна на една пейка и погледна надолу. За каквото и да било празнуване не можеше да става и дума. Напоследък здравето ѝ било много лошо. Тя едва се движеше   .

селото, в което живееше баба ми, е малко. Всички млади хора отдавна са напуснали, останали са само старите хора. Всички са болни, всички се нуждаят от грижи. В тяхното село нямаше нищо: нито поща, нито медицински център. Ако имаха нужда от нещо, трябваше да ходят пеша на 6 километра до съседното село. Един ден старицата се почувствала зле. Тя работеше в градината. Краката ѝ престанали да я слушат, замаяла се и паднала. Добре, че една съседка забелязала, тя веднага повикала единствената медицинска сестра в селото. След 10 минути медицинската сестра дошла, яхнала велосипеда си.

– “Бабо, трябва незабавно да отидеш в болницата, имаш микроинфаркт.
– “Дъще, никъде няма да ходя, просто ми дайте едно хапче и това е всичко.
– Тук хапчетата не са достатъчни. Трябва ви интравенозна капка.
– Няма да напусна фермата си. Не мога да си тръгна, дъщеря ми   .

Една съседка обеща да се грижи за всичко, докато баба е в болницата. Мина една седмица. Баба се почувствала много по-добре и се върнала у дома. Всяка вечер тя сядаше на пейката пред къщата. Един ден до нея дотичало куче. Беше очевидно, че то е добро. То било обикновена порода куче и бабата го нарекла Джак. Животът с кучето бил много по-забавен. Той бил до нея през последните минути от живота ѝ. Дори когато лежала в леглото, кучето вярно седяло до нея.

Той облизвал ръцете ѝ, донасял ѝ обувките, когато тя се готвела да стане от леглото. А тя отиваше само до кухнята. Не за да яде, а за да приготви нещо за кучето. Когато баба ми почина, кучето остана до нея. Подобно на баба си, то затвори очи и никога повече не ги отвори. Дъщеря ѝ и семейството ѝ дойдоха на следващия ден. Бабата не отговаряла на телефона и те разбрали, че нещо се е случило. Погребали бабата до дядото, а недалеч от тях дъщерята и зетят направили гроб за Джак. Той бил този, който бил до нея до края.

– Така е в живота… Кучетата са по-верни от хората – каза един съсед, гледайки гроба на кучето наблизо.

 

Rate article
Когато баба ми се върна от болницата, вкъщи я очакваше изненада. Тя нямаше представа, че вече няма да живее сама