– Казахте, че роклята ви е ръчно изработена, изключителна. Но сестра ми носи същата. Повишавате ли цената?

Когато Лайза се омъжи, беше труден момент. В името на красивата пищна рокля тя трябваше да се откаже от празника.

– Опитала толкова много рокли, но всички били грешни. А после я облякла и разбрала, че това е тя. Казаха ми, че е изключителна и ръчно изработена”, спомня си Лайза.

– “Цената, разбира се, хапе, но това е нормално. Стига да ти хареса”, казва й майка й.

След сватбата Лайза и Адам се преместват при родителите му. Свекърва ѝ и свекър ѝ живеели в града, но свекървата ѝ била от същото село като Лиза.

– “Запознах се с Адам, когато той и родителите му дойдоха в селото да посетят баба си и дядо си”, казва Лиза.

“Веднъж свекърва ми ме попита:

– “Какво ще правиш със сватбената си рокля? “По-добре е да я продадеш, за да не стои напразно”, убеждава свекърва ѝ Лиза.

– “Засега ще я оставя да си стои, а после ще видя” – отвърна Лиза.

– “Казват, че е лош късмет да се продава рокля. Това е все едно да дадеш съдбата си на някой друг”, каза майката на Лайза.

Изминаха две години. Лайза и Адам бяха на път да посетят семейството ѝ. Но в крайна сметка останаха една седмица повече. Братовчедката на Адам ги покани на сватбата си. Лайза познаваше булката, бяха ходили заедно на училище.

– “Виждаш ли, сестра ти има същата рокля като твоята. А ти каза, че е изключителна, ръчно изработена. Повишихте ли цената?” Адам попита Лайза.

– “Беше ми много неудобно от тези думи – спомня си Лайза, – а и свекърва ми се опита да ми се подиграе.

“На сватбата булката успя да хване роклята си с токче и да я скъса, а след това върху нея остана петно от тортата, която случайно изпусна.

– Аз взех тази рокля под наем. Какво трябва да направя сега? Тя е ръчно изработена”, оплаква се булката.

Всички се опитваха да я успокоят, да я съжалят. Минаха два месеца. Една колежка помоли Лайза да ѝ продаде сватбената си рокля. Тя се съгласила, без дори да погледне вътре. Просто ми я върна в една кутия.

– Платиха ми добре за нея – похвали се Лайза.

На следващия ден служителката върнала роклята и поискала да ѝ върне парите. По-късно тя разказала на всички, че Лайза се е опитала да я измами.

– “Как смееш да ми продаваш този боклук?” – упрекнала служителката Лайза.

Лайза не разбрала за какво ѝ говори. После отворила кутията и видяла една рокля, скъсана в долната част. А в средата имаше огромно петно от торта.

Лайза веднага се обади на сестрата на Адам.

– Всичко беше така, както си мислех, че ще бъде. Свекърва ѝ беше донесла роклята, като каза, че я е взела под наем в един салон.

– Не се притеснявай – успокои племенницата си свекървата, – ще видиш, никой нищо няма да забележи. Тя никога не вади тази рокля от гардероба.

Адам, вместо да се застъпи за съпругата си, защитава майка си. Лайза се засрами пред колежката си.

– Ако не се беше погрижила за нея, роклята щеше да си остане в гардероба, но майка ѝ я беше използвала добре. Понякога се налага да излъжеш в името на печалбата. Знаеш какво имам предвид.

След думите на съпруга си Лайза не се замисли, опакова нещата си и отиде в дома на родителите си.

– “Няма страшно, когато се омъжих за втори път, си купих още по-добра рокля – казва Лайза, – все още я имам в гардероба си. Мислиш ли, че е въпрос на предзнаменования? Не, не е. Става въпрос за скъперничеството и подлостта на някои хора.

Невероятно е! Те не само измамиха Лайза, но и взеха пари от племенницата ѝ, като казаха, че роклята е от един салон. Единственият знак, на който трябва да обърнете внимание, е, че преди да се омъжите, трябва да опознаете добре бъдещия си съпруг и неговото семейство. Тогава със сигурност няма да загубите.

 

Rate article
– Казахте, че роклята ви е ръчно изработена, изключителна. Но сестра ми носи същата. Повишавате ли цената?