“Какъв е смисълът да отидеш на парти с храната си? Можеш да празнуваш у дома по този начин”, казаха роднините ми.

Сестрата и братът на съпруга ми и техните семейства празнуваха всички празници при нас в продължение на пет години. Аз готвех, сервирах, грижех се и почиствах след това. Те просто празнуваха. Но миналата година търпението ми се изчерпа и се разбунтувах. Просто всичко това ми се отрази тежко физически, психически и финансово, защото сумата, похарчена за хранителни продукти, беше много прилична.

И от една година насам се опитвам да ги изкарам от моята врата и да разпределя отговорностите между всички. Но наскоро свекърва ми се опита да наложи тезата, че вече не са млади и времето не е лесно, затова иска отново да отпразнуваме заедно Нова година. Затова се обадих на брата и сестрата на съпруга ми и им казах, че мама иска да празнуваме заедно Нова година. Отначало те се оживиха и казаха, че трябва да послушаме мама, и бяха за това.

После им казах, че трябва да разпределим ястията между всички нас, кой какво готви и носи.

Готова съм да осигуря ястия, да приготвя две топли ястия, да изпека торта и да донеса туршии, краставици, патладжани, домати, лечо и още компот от консерви. Така че всичко, което имаме в мазето.

А те трябва да приготвят две салати, риба, месо, сирене, сандвичи по избор, плодове и напитки. Нека всеки от тях донесе по нещо за пиене.

Когато ги изброих всичките, оживлението в гласа ми веднага изчезна. Казаха, че нямат време да готвят, че работят и че е необходимо първо да купят всичко и после да го приготвят. И нещо повече, не виждат смисъл да ни носят храна, тъй като ще бъде у дома, ще празнуват у тях.

На това аз ги попитах, а какво ще кажете за мама? И познайте какво ми казаха… Ще я поздравим по телефона и това е всичко. Така че те не искат да разпределят работата и материалната част. Само на всички готови с удоволствие. Още не съм казала на свекърва си за това. И дори не знам как да й кажа. Тя ще бъде много разстроена.

И затова ми е нужен целият този проблем? Децата ѝ се самоизяждат, а аз трябва да се занимавам с всичко отново. А аз не мога да направя това на свекърва си. Имам предвид, че тя е майка на съпруга ми. А ние не знаем какво ни очаква на стари години.

Как да бъдем в тази ситуация? Може би някой може да ме посъветва.

Rate article
“Какъв е смисълът да отидеш на парти с храната си? Можеш да празнуваш у дома по този начин”, казаха роднините ми.