Изабела иска да стане художничка, но родителите ѝ са против. Аз я спасих от грешно решение.

Тази година моята приятелка трябваше да положи изпити. Тя искаше да ѝ препоръчам учител, който да ѝ помогне да се подготви за изпитите по химия и биология: Изабела искаше да влезе в добра медицинска академия с ограничен бюджет. За съжаление нямаше възможност да плати за обучението. Разполагаха само с достатъчно пари, за да платят за пътуване, да си купят храна и дрехи.

Бях много изненадана, защото в детството си Изабела обичаше да рисува, имаше невероятен талант, винаги печелеше награди на изложби.

Оказа се, че родителите на момичето не смятат това за сериозна професия, затова настояват дъщеря им да стане лекар. Как ще печели пари по-късно? Като художник? Като моден дизайнер? Това е просто развлечение – казаха те.

Изабела се справяла добре в училище, но имала проблеми с химията и биологията, затова се нуждаела от репетитор. Мама и татко не бяха съгласни с това и стояха твърдо на позицията си. Твърдяха, че ги е грижа за бъдещето на детето им. Изабела беше много обидена на родителите си, дори не говореше с тях.

Тя не можеше да си представи как е възможно да учиш в област на дейност, в която изобщо не виждаш себе си. Но родителите ѝ бяха сигурни, че Изабела е само дете и ѝ е рано да взема решения.

Спомних си за един случай, свързан с моя роднина. Тя и съпругът ѝ принуждавали сина си да стане адвокат по същия начин, защото самите те работели в тази област. Синът постъпил, но не искал да учи, защото обичал музиката и мечтаел да стане певец. Скоро той взел документите си от университета, започнал да пее по ресторантите и престанал да общува със семейството си.

Имам много примери, когато деца са напускали училище и са работили в друго направление, но вече не са поддържали връзка с родителите си. Посъветвах Изабела добър учител. Тя е умно момиче, успя да влезе и да учи безплатно. Можем само да се надяваме, че с течение на времето новата професия ще й хареса…

 

Rate article
Изабела иска да стане художничка, но родителите ѝ са против. Аз я спасих от грешно решение.