И как да се реши въпросът с апартамента, ако мама не иска да го продаде?

Мама е намерила начин да реши проблемите си. За моя сметка! Тя и сестра ми са решили, че аз и съпругът ми трябва да напуснем апартамента. И всичко това, защото майка ми не иска да продаде апартамента си, а сестра ми не иска да живее с майка ми и да се грижи за нея.

Сестра ми Мария е с девет години по-малка от мен. Сега тя е на 25 години. Дълго време и двете бяхме доста самостоятелни, а после се случи така, че Мария трябваше да се върне при майка си с дъщеря си. След развода със съпруга си тя нямаше къде другаде да отиде.

Изглежда, че всичко е нормално, защото мама има двустаен апартамент – всяка от тях си има собствена стая. Въпреки това те не могат да живеят заедно. Мама е много строга и взискателна, а Мария не обича да се напряга. Когато е била дете, е имало постоянни скандали за неизмити чинии или мръсен под. И сега също е така.

Бях наясно, че ще им е трудно да живеят в един и същи апартамент, но не можех да направя нищо по въпроса. Освен това с майка ми бяхме в чудесни отношения. Аз съм също толкова педантична и отговорна, колкото и тя. От друга страна, сестра ми е като баща ми. Те не се притесняват за нищо.

Веднага щом сестра ми се върна при майка ми, настъпиха разриви. Могат да изкарат седмици, без да си говорят, и да си правят афери, въпреки че ги гледа малко дете.

Когато баща ми почина, майка ми раздели парите, които той държеше в банката, между нас. Мария направи пищна сватба, а аз вложих своя дял в изплащането на ипотеката. Затова сега със съпруга ми имаме покрив над главите си.

Често посещавам майка си, защото тя е болна. Винаги, когато дойда, Мария е нещастна. Неотдавна те толкова се скараха, че на мама дори се наложи да извика линейка.

– Тя ми каза да си сменя жилището! Трябва ли да го направя? Спечелих я с кръв и пот. Къде ще отида на стари години? Никой няма да даде ипотечен кредит на стара жена. Защо не позволиш на Мария да живее при теб, а ти да се преместиш при мен? – Мама предложи.

От това изказване замръзнах. А мама започна да ме убеждава и каза, че така ще ни е по-лесно да се разбираме. Обеща, че това е временно – докато племенницата ми тръгне на детска градина. Обаче да търпя две години такива “неудобства” и да допусна сестра си в семейното гнездо не е нещо, което ми се иска да направя. Дадох ясно да се разбере с майка ми, че не се борим с ипотеката, за да живеем с майка ми. А и планираме да имаме дете и ремонтирахме стаята за него, а не за племенницата ми.

– Съжалявам, че ти дадох парите. Щях да си купя легло, тогава поне доходите щяха да са допълнителни – мама започна да настоява, но аз само свих рамене.

Мария започна да ми се обажда вечер. Тя се запали по идеята на мама и започна да плаче, че мама я измъчва. Оплакваше се, че не може да си позволи да яде, защото не работи.

Обясних на сестра ми, че няма да се разменям с никого. В края на деня искам да мисля за себе си, а не за някой друг. Трябвало е да вземе ипотечен кредит, вместо да си купи рокля за сватбата от известен дизайнер, след като баща ѝ е починал. Сега нямаше да има никакви проблеми.

Сега и двамата ми се обаждат всеки ден. Мисля, че ще трябва да сложа номерата им в черен списък. Е, ако те не разбират, какво друго мога да направя?

 

Rate article
И как да се реши въпросът с апартамента, ако мама не иска да го продаде?