Гуен продава единствената си крава и с парите купува билет за дъщеря си. Но когато влезе в стаята на дъщеря си, тя почти изтръпна от изненада.

Дъщеря ѝ рядко се обаждаше и Гуен беше много щастлива да я чуе. Обикновено Ема бързаше да говори за делата си.

– Мамо, всичко е по старому. Не общувам със съпруга си, въпреки че Диана ходи при него. По принцип нямам нищо против. Той е неин баща, освен това редовно плаща издръжка. А ние наистина имаме нужда от пари, наскоро пребоядисах апартамента, похарчих доста пари. Но сме добре. Аз работя. Диана е заета по цял ден, първата половина на деня е в училище, а после има учител по математика и танци. Тя се уморява много. Много ни липсваш. Няма да мога да дойда, твърде зает съм в работата. Това е всичко, скъпа, целувки.

Гуен седна на една стара пейка и тъжно погледна облаците, които плуваха по небето. Беше самотна. Не беше виждала дъщеря си и внучката си от две години и нямаше други деца. Отгледала една дъщеря трудно, но платила за образованието ѝ в града, а след това помогнала за закупуването на апартамент.

След това Ема се омъжила за свой съученик, но бракът им продължил само четири години. Градът бил далеч, жената нямала пари за билет. Тя отдавна продала целия добитък, останала само една крава Цвете. От самота тя често й говореше и изглеждаше, че Цвете разбира всичко, гледаше много внимателно с големите си тъмни очи.

След като помислила, жената решила да продаде кравата, за да види дъщеря си и внучката си. Това решение не било лесно за нея, дори проронила сълза, когато я давала на друг човек, защото била привързана към животното. Имала достатъчно пари, за да си купи билет, подаръци, дори малко й останали, взела ги със себе си, за да ги даде на дъщеря си.

Не предупредила за посещението си, искала да направи изненада. Дъщерята не очаквала да види майка си на прага на дома си и не била много щастлива да я види. Но щом Ема видяла парите, веднага се стоплила. Внучката се върна късно вкъщи, целуна баба си по бузата и веднага отиде в стаята си. На следващия ден дъщерята отишла на работа, а внучката се заела с делата си. През целия ден жената седяла сама в къщата. Семейството се събирало вкъщи едва вечер, вечеряли заедно.

А на сутринта дъщерята казала на майка си, че й е купила билет за връщане. Когато жената се върнала у дома с натежало сърце, тя се заключила в стаята и дълго плакала.

 

Rate article
Гуен продава единствената си крава и с парите купува билет за дъщеря си. Но когато влезе в стаята на дъщеря си, тя почти изтръпна от изненада.