Едва на стари години оценява всички прелести на брака.

Първият ѝ брак завършва с развод. Бившият ѝ съпруг веднага си намерил друга , а тя отишла да живее при родителите си на село. Барбара работеше и изобщо не мислеше за личния си живот. Жената твърде много обичаше съпруга си, все още беше млада, щеше да има време за регистър.

Годините минаваха. Барбара успешно се изкачи по кариерната стълбица и се върна в града. Там тя се запозна с Виктор, който беше неин началник. Той беше по-възрастен от нея, но я впечатли като мъж. След двуседмично обучение жената осъзнала, че го харесва. Интересувала се от него, харесвало ѝ да го слуша и била изумена от мъдростта му.

По това време тя била на 30 години, а той – на 45 г. След известно време той ѝ предложил да заживеят заедно. Той имал две деца от предишен брак. Барбара се съгласила. Тя бързо намерила общ език с децата му и заменила майка им. Жената сияела от щастие, тъй като си мислела, че е намерила ново семейство. След петгодишна връзка Барбара предложила да я узаконят , на което той отговорил:

– Защо ти е нужен печат? Ние сме живи и здрави!

Барбара вдигна рамене, не искаше да се налага. Те се обичаха, може би нямаше смисъл да се женят. Той печелеше добре, отнасяше се с нея с уважение, показваше й любов – какво повече е нужно на една жена за щастие?

Изминаха петнайсет години. Децата са пораснали, имат собствени семейства. Направили са ремонт, купили са нова кола и дори къща извън града.

Година по-късно Виктор се разболява. Всичките им спестявания бяха похарчени за лечение и той трябваше да се откаже от работата си. Барбара поема всичко върху себе си и се грижи за него. Тя не се отказва дори в моментите, когато той е прикован на легло.

Децата му рядко го посещаваха и му се обаждаха. Шегуваха се, че скоро ще оздравее и ще надживее всички. Барбара осъзнала, че не му остава много време. Годината на мъка беше свършила. Той беше мъртъв. Барбара сама организирала погребението, а след поклонението се преместила в къща извън града. Самотата ѝ не продължи дълго.

Децата се появиха на прага ѝ и заявиха, че те са наследниците, а тя е никой.

– “Мамо, баща ми пренаписа всичко за нас. Обявихме всичко за продан, така че можеш да останеш тук, докато намерим купувач. След това трябва да се върнеш в собственото си жилище. Не разчитай на нас, ние си имаме собствени семейства и грижи.

Барбара избухна в сълзи, защото никога не беше очаквала подобно нещо от децата си. Жената ги беше отгледала в продължение на двайсет години и ги беше дарила с майчина любов. Тя била много травмирана, но нямало на кого да се оплаче. На 50-годишна възраст благодарение на нейната доброта и скромност тя била останала без нищо.

На сутринта тя опаковала вещите си и отишла при родителите си. Там живее и до днес.

Как може децата да не изпитват угризения? Те видяха колко усилия е положила Барбара, колко време и пари са били необходими, за да купи имота и другите ценности. Не само баща им ги е спечелил! Но за съжаление това не може да бъде доказано.

 

Rate article
Едва на стари години оценява всички прелести на брака.