Един богат човек починал. Съпругата и синовете му били поканени при нотариуса. Изведнъж вратата се отворила и влязла непозната жена.

Човекът е починал внезапно. Беше и после го нямаше. По време на живота си мъжът е водил делата си с цялата си съвестност. И той предварително направил завещание. И имаше какво да остави като наследство: четири апартамента в центъра на столицата, къща в провинцията, бизнес, банкови сметки. А наследниците му, според общоприетото схващане, били младата му съпруга и двамата му сина… Наследниците били поканени при нотариуса, за да обявят завещанието. Освен гореспоменатите, имало и още една жена. Нотариусът обявил завещанието. Същността му била следната: – оставям на синовете си фирмата, при равни дялове; – оставям на съпругата си апартамент (посочен е адресът на имота) и кола (записани са данните на колата); – оставям всичко останало (което е около шестдесет и пет процента от цялото имущество) на тази непозната жена

– Ще заведем дело, ще оспорим завещанието! – възмущават се съпругата и синовете. – Опитайте – сви рамене нотариусът, – но ви уверявам, че ще загубите, защото завещанието е съставено по всички правила. Докато спореха, жената мълчаливо излезе от кабинета, отиде в най-близкото кафене и си поръча кафе. Миналото се върна при нея… Тогава тя беше на петнайсет години, а по-малкият ѝ брат – на четиринайсет. Човекът, който дошъл на почивка, предложил да организира състезание, кое от местните момчета ще преплува най-бързо реката. И предложи като награда своя двукасетофон. Жената не си спомня кой е спечелил. Но тогава й било все едно. В тази надпревара тя загубила брат си. Историята била потулена, а човекът се върнал в столицата… “За какво ми е това наследство? То няма да върне семейството ми”, помислила си тя.

– Знам историята ти – каза нотариусът, знам, че той се обвинява за тази трагедия. Вие, разбира се, можете да се откажете от наследството. Или можеш да похарчиш тези пари за добра кауза. – Нашата църква е стара. Можем ли да построим нова? Имате ли достатъчно пари?” – попитала жената… Три години по-късно в малкото градче, на брега на реката, където някога се провеждало състезанието, била построена нова каменна църква.

 

Rate article
Един богат човек починал. Съпругата и синовете му били поканени при нотариуса. Изведнъж вратата се отворила и влязла непозната жена.