Дава на сина си и снаха си апартамент, но за една година те го превръщат в сметище.

– “Най-малкото, което могат да направят, е да чистят веднъж седмично в събота, за да е чисто в неделя”, казва разстроената Барбара. – Никога не съм виждала такава бъркотия през живота си.

Не е минала и година, а не познавам апартамента. Както и синът, както и съпругата му. Подовете не са мити, сигурно нито веднъж, а за прозорците дори не говоря. Кухнята мирише толкова лошо, че е невъзможно да се седне там. Хладилникът смърди и сега можем само да го изхвърлим, а беше почти нов.

Жената на сина ми е на трийсет години, вече не е момиче. Изглежда, че е с добър произход. Добре поддържана, хубава. Но това, в което е превърнала апартамента ми, е неописуемо!

В него може да се влезе само с противогаз ! Всичко е разпръснато, разбъркано, дрехи по пода, чаши по диваните (!), и докато стигнеш до дивана , можеш да се спънеш и да се убиеш .

Синът на Барбара се оженил преди около година, младоженците веднага се преместили в апартамента, който получили от родителите си.

Барбара и съпругът ѝ Макс имат един единствен син. Преди няколко години са купили апартамент за него, но той е регистриран само на името на Барбара, затова тя е по-спокойна. Ако нещо се случи, снахата няма да има за какво да пита

Щастливите младоженци веднага се нанесоха в апартамента, без да се замислят на кого формално принадлежи той. Живеят така, сякаш са си у дома, затова си позволяват твърде много, смята Барбара. Това, което най-много я притеснява, е, че снаха ѝ изобщо не почиства къщата.

– Когато им гостувам често, винаги е пълна бъркотия – оплаква се Барбара. Преди седмица не издържах и й изнесох лекция с повишен глас за бъркотията в апартамента.

Отидох при тях и се оказа, че снаха ми е вкъщи. Виждам я да седи, да си прави ноктите, а наоколо да цари пълна бъркотия. И разхвърляна най-вече с нейните вещи: в коридора, в спалнята – от шкафовете до пода. Парцали, бутилки, обувки, чинии – всичко е разхвърляно, по масите, на новия диван и всичко под краката ѝ.

Снаха ми се изчерви, побледня, оправда се с нещо в отговор.

Аз казах това, което мислех, и се прибрах вкъщи. Предупредих ги, че ако още веднъж ги хвана да правят подобно нещо, ще ги изпратя или в апартамент под наем, или в ергенската квартира на родителите ми. Как можеш да не оцениш това, което си получил почти безплатно?

Вечерта синът ми се обади – какво се е случило там, каква е цялата тази суматоха? Аз също му се оплаках. След два дни мълчание снаха ми се обади, извини се, каза, че са разбрали грешката си и това няма да се повтори.

Когато дойдох да ги видя във вторник, апартаментът беше блестящо чист. Както се оказа по-късно, не тя е почиствала, а наета фирма за почистване.
В неделя се връщах от църква с един приятел.

Тя започна да ме разпитва как живеят младите хора , затова й предложих да ги посети, а освен това апартаментът беше наблизо. Имах ключ, така че отворих вратата без никакви проблеми.

Апартаментът отново беше разхвърлян. Отидохме в кухнята, а чиниите от предишния ден все още лежаха в мивката. Синът и снаха ми дори не бяха излезли от стаята си, за да поздравят. Разгледахме апартамента, толкова ме беше срам пред приятеля ми, че не мога да опиша колко ме беше срам.

На следващия ден отидох отново да ги видя, за да им кажа, но намерих апартамента празен. Обадих се на сина си и той ми каза, че са напуснали, защото не са искали повече да живеят под мой контрол.

Сега те не искат да се свързват с мен , а аз не разбирам защо са обидени. Аз просто исках от тях да поддържат ред. Вместо да ме послушат, те предпочетоха да се обидят. Това е тяхно право. Не смятам, че това е моя вина.

 

Rate article
Дава на сина си и снаха си апартамент, но за една година те го превръщат в сметище.