Близо до реката Мария забелязва едно момиче. То беше занемарено и объркано. Както се оказало по-късно, детето било оставено тук от майка си.

Мария била на четиридесет и осем години, когато й се случила тази странна история. Тя била много самотна жена. Съпругът ѝ отдавна си бил отишъл, а двете ѝ деца пораснали и заминали да живеят отделно. Те учили в града, намерили си работа и по-късно останали там. Идваха да посещават майка си рядко. Искали да я вземат да живее при тях, но Мария отказала. Затова тя остана сама в селото. Нямаше време да се натъжава. По цял ден се занимаваше с фермата и градината. Близо до къщата ѝ имаше разкошна цветна градина, която радваше окото.

Близо до гората зад селото имало река. Беше уютно, живописно място. Местните жители често ходели там да ловят риба и да плуват.

Гъбарите винаги се връщали с кошници, пълни с гъби. Така че Мария, след като си свърши работата, също отиде да събира гъби.

На самия бряг на реката тя забелязала едно дете. Отначало си помислила, че родителите на момичето са някъде наблизо, затова известно време го наблюдавала отдалеч. Вече беше вечер, беше студено, а момичето беше облечено само с потник и къси панталонки. Детето изглеждаше объркано, но не плачеше. Мария реши да се приближи до нея и да я попита къде са родителите ѝ и какво прави тук.

Когато Мария се приближила до момичето, забелязала, че дрехите ѝ са мръсни и скъсани. Детето изглеждаше много нечистоплътно. Косата ѝ била несресана и заплетена.

Тогава Мария осъзнала, че е безполезно да търси родителите на детето, а и не искала да остави момичето да се оправя само. Затова решила да я вземе у дома. Щеше да прекара нощта при нея, а на сутринта щеше да помисли какво да прави.

Но се оказало, че не е толкова лесно да се намерят тези опечалени родители. Момичето през цялото време мълчало, изглеждало, че не може да говори. Дори не знаеше името си, вървеше мълчаливо и гледаше надолу. Не отговаряше на никакви въпроси.

На следващия ден Мария отиде в полицията, за да намери родителите на детето. Намерили ги бързо. По-точно проследили майката, която била оставила детето само на брега на реката.

Мария разбрала, че момиченцето се казва Сара и че наистина не може да говори. Бащата на детето е загинал в автомобилна катастрофа, а майка му е била жестока майка. Тя изобщо не се интересувала от дъщеря си, а по-скоро ѝ пречела да води див живот. Момичето случайно счупило ваза вкъщи, а майката хванала детето за ръка и го завела на реката. Оставила я там.

Кой знае какво щеше да се случи с детето, ако не беше Мария. Няколко дни по-късно майката на детето написала писмо за изоставяне. Момичето било изпратено в сиропиталище. Мария едва не паднала, когато научила за това. Тя се притеснявала как ще живее момичето там. В края на краищата то изобщо не говори.

По-късно Мария взела важно решение – искала да осинови това дете.

Отначало на Мария ѝ било трудно да се справи с момичето, защото то се оказало доста трудно дете. Когато станала на пет години, Сара почти не говорела и била значително изостанала в развитието си. Но благодарение на вярата и любовта на Мария се случва чудо.

Сега Сара е на единадесет години. Тя е по-добре развита от своите връстници. Момичето ходи на уроци по рисуване и гимнастика. Освен това мечтае да стане адвокат.

Сара знае истината за осиновяването, но това не ѝ пречи да обича Мария с искрена детска любов. Жената успява да се превърне в истинска майка за Сара.

 

 

Rate article
Близо до реката Мария забелязва едно момиче. То беше занемарено и объркано. Както се оказало по-късно, детето било оставено тук от майка си.