Бях на едно кръщене с приятел и когато чухме името на момичето, не можах да повярвам на ушите си. Това беше име, което никога преди не бях чувала.

получихме покана за кръщенето от сестрата на най-добрия приятел на съпруга ми, който беше и кръстник на детето. Въпреки че не поддържахме близки отношения с нея, смятахме, че би било грубо да откажем поканата. Планът ни беше просто да отидем в църквата, да поздравим родителите и да си тръгнем. Двете ни малки деца бяха с нас и не искахме да ги оставяме на грижите на непознати   .

Когато наближихме малката църква, с изненада видяхме, че там се е събрала голяма тълпа. Изглеждаше, че цялото село е дошло да отпразнува това събитие. След церемонията в един ресторант имаше голямо тържество с традиционни селски обичаи, характерни за това село.

Това, което ме порази най-много обаче, беше името, което родителите бяха избрали за момичето. Това беше име, което не бях срещал досега – Теодора. Името звучеше толкова необичайно и уникално, че трябваше да попитам няколко пъти, за да се уверя, че го произнасям правилно. Първоначално със съпруга ми си помислихме, че може да има японски корени, но по-късно разбрахме, че е с гръцки произход. Свещеникът обаче отказа да кръсти момиченцето с това име и в крайна сметка избрахме името Мария за кръщенето му   .

Въпреки че не вярвам да съдя родителите за имената, които избират за децата си, не можех да не се почувствам изненадана, когато те избраха името Теодора. Това беше свидетелство за богатото им родителско въображение. Съчувствах на момиченцето, знаейки, че то ще носи името Теодора през целия си живот.

Спомних си за една съученичка, която беше кръстила дъщеря си Атина на името на богинята, и си помислих, че това е най-якото име, което съм чувала досега. Животът обаче има свойството да ни изненадва и Теодора със сигурност ме зарадва с уникалността си.

Майката на детето е наясно с мнението на хората и те решават дали да регистрират официално името Теодора или Мария (името, с което е кръстена). Много роднини бяха против името Теодора и аз също открито споделих мнението си с нея. Свещеникът предложи алтернативно име – Феофания, но родителите ѝ не го харесаха. В крайна сметка те бяха благодарни за помощта и подкрепата на другите при вземането на решението.

 

Rate article
Бях на едно кръщене с приятел и когато чухме името на момичето, не можах да повярвам на ушите си. Това беше име, което никога преди не бях чувала.