Бъди умно момиче и си дръж устата затворена, – каза баща ми, когато разбрах за тайната му.

Преди месец родителите ми имаха празник – 20 години брак. Дойдоха баба ми, дядо ми и леля ми. Поръчахме луксозен ресторант, фотограф, музика на живо. И всеки гост каза едно и също нещо:

– Бъдете щастливи и влюбени!

Леля ми дори ми прошепна в ухото: “Дано да имаш същите отношения със съпруга си, каквито имат родителите ти”. Усмихнах се мило и скръстих пръсти в джоба си. Никой не трябва да знае за нашата тайна.

Баща ми има частен бизнес, има няколко магазина на пазара. Разбира се, ние винаги имахме достатъчно пари, така че не ни беше отказвано нищо. Особено цялото внимание и любов отиваха към мен, защото съм единствената дъщеря. Ново колело, домашен любимец, красива рокля и скъп телефон. Два пъти годишно ходехме на море и прекарвахме уикендите в ресторанти.

Избрах университет надалеч, така че се прибирам у дома само през уикендите. А сега веднъж месечно, ако имам късмет. Тук имам приятели, любимото ми гадже. Искам да прекарвам време с него.

За новогодишните празници обаче си купих билет за вкъщи. Така че отидох в апартамента – и сякаш не можех да дишам. Не знам как иначе да обясня. И баща ми се беше променил много. Прегърнах го силно, а той само ме потупа по раменете.

– Мамо, какво се е случило с татко?

– Скъпа, сега той има много работа. Почти цяла нощ прекарва в офиса – оплака се майка ми.

Е, да, баща ми е на отговорна длъжност, има десетки подчинени. Така че му давай заплата, грижи се за доставките, документите, комуникациите, данъците.

Реших да улесня работата му, приготвих домашна паста вкъщи, която баща ми обича. Извиках такси и отидох до офиса му. Каква изненада ще бъде.

– О, но баща ти е зает, има интервю – секретарката блокира прохода.

– Ще бъда само за секунда.

Отварям вратата… и подносът с пастата пада на земята. Ето го баща ми с разкопчана риза и червило по устните. Отстрани стои младо момиче, мисля, че е на моята възраст.

– Значи това е вашето интервю?

– Сега ще ти обясня всичко!

Втурнах се към изхода. Стигнах до обществената тоалетна, заключих се и започнах да плача горчиво. Тогава картината на идеалното семейство се разпадна пред очите ми. Защо баща ми изневерява на майка ми? Наистина ли тя го заслужаваше?

Изглежда, че когато си счупиш ръката, това не боли толкова, колкото да видиш как любимият ти човек те предава. Като да ядеш стъкло и да усещаш онази буца в гърлото.

Не знам колко време съм вървяла по улицата. Просто не исках да се прибирам вкъщи, защото майка ми е там. Как мога да я погледна в очите сега? Отидох в парка, където някога се разхождахме, пих кафе, вървях близо до училището и детската ми градина. И продължавах да мисля за баща ми. Сякаш исках да намеря отговор на този въпрос – защо?

Когато се прибрах вкъщи, майка ми не беше там. Но баща ми седеше на масата в кухнята:

– “Седни, искам да поговорим. Това е заради мама.

Аз седнах. Чудя се какво извинение щеше да измисли той?

– Сега няма да се оправдавам и ще търся различни оправдания. Да, имам си любовник. Много я обичам.

– Тогава защо мамиш майка си по този начин?

– Защото не мога да получа развод. Почти 70% от акциите в бизнеса са на нейно име.

Ха, това е отговорът. Татко се страхува да не загуби всички пари.

-Да, аз съм с майка ти само заради бизнеса. Отдавна не изпитвам нищо към нея, дори започнахме да спим в различни стаи. Но трябва да помислиш добре, ако искаш да й кажеш цялата истина. Защото тогава няма да получиш и стотинка от мен.

И аз не съм мислил за това, защото баща ми плаща за апартамента, за ученето, за почивката. Освен това за рождения си ден исках да си купя нова кола и да взема шофьорска книжка. Изглежда, че той ме вкара в капан.

– Не искаш да се окажеш на улицата, нали?

Само поклатих глава от уплаха.

– Тогава бъди умно момиче. В противен случай ще те оставя с празен портфейл – каза баща ми и си тръгна.

А аз вече почти месец си държах езика зад зъбите. Не мога да спя добре, отслабнах заради нервите и започвам да полудявам. Въпреки това не знам какво да правя по-нататък. В края на краищата, ако кажа цялата истина, мога да си платя за това със сълзи и бедност.

 

Rate article
Бъди умно момиче и си дръж устата затворена, – каза баща ми, когато разбрах за тайната му.